logo

Звучи като китайско мъчение, но е изтънчена терапия, за която туристите си умират

Звучи като китайско мъчение, но е изтънчена терапия, за която туристите си умират

От болки в гърба до освобождаване от стреса – смята се, че ползите за здравето са безбройни

Край Мъртво море пътешествениците се мажат с гъста, богата на минерали кал и се пекат на слънце. В Индия слагат горещи камъни на точно определени места по гръбнака.

От Исландия до Нова Зеландия хората се наслаждават на естествените горещи термални извори. А в Мароко?

Пътешествениците се погребват живи в непоносимо горещия пясък за здраве и уелнес.

Защо в минералните бани в Япония хората ходят чисто голи - без изключения

Връзката между всички тези процедури е горещината и използването на природните елементи на земята за лекуване на тялото и отпускане на ума.

Но ако си мислите, че тази шокираща терапия е някаква нова мода, много се лъжете. Въпреки че не са много популярни на запад, пясъчните хамами или пясъчни бани не са нищо ново.

„Пясъчните хамами съществуват от векове“, казва Джана Хаир, маркетинг мениджър в пустинен къмпинг в Мерзуга – малко мароканско село, известно с близостта си до дюните Ерг Чеби.

Смята се, че терапията е започнала да се прилага в древен Египет и по-късно е практикувана от гърците. Псамотерапията е наречена на гръцката дума за пясък „псамос“, съобщава CNBC.

Днес пясъчните хамами привличат все повече почитатели, а пясъчните къмпинги предлагат пясъчни бани на туристите, които търсят уелнес изживяване в арфиканската пустиня.

Какво представлява терапията?

Изкопава се плитка дупка в горещия пясък близо до къмпинга. Гостите застават с лицето нагоре в дупката и ги покриват до врата с пясък.

Обгърнато от горещината на пясъка, тялото започва да се поти обилно. Затова времетраенето на процедурата е кратко – обикновено не повече от 10 минути. Когато определеното време изтече, или когато човек просто не може да издържи повече, му помагат да излезе от дупката и го завиват с топло одеало.

(Снимка: Morocco2u)

След това той може да се премести в друга дупка или да се оттеглив близката палатка. Там той остава добре завит с одеялото още 45 минути като през това време потта и останалия пясък се смесват и образуват покритие върху кожата подобно на кал. Процедурата приключва, когато калта се измие.

Гостите се наблюдават през цялото време докато са заровени, уверява Хаир. Служители слагат чадъри в пясък, за да предпазят хората от слънцето, и им дават да пият вода, за да не се обезводнят по време на терапията. Обичайно е върху сърцето да се слага по-малко пясък, за по-голяма безопасност.

(Снимка: www.maisonadrarmerzouga.com)

Защо хората си причиняват това?

От болки в гърба до освобождаване от стреса – смята се, че ползите от пясъчните хамами са безбройни.

Потенето пречиства тялото, а пясъчинките ексфолират кожата. Тежестта на пясъка помага за отпускане на мускулите и за успокояване на ума. Заради минералите, съдържащи се в пясъка, хамамите се използват и за проблеми с кожата като акне, псориазис и др.

Отразява се добре и на хората, страдащи от ревматизъм, артрит и ишиас.

Модерно мъчение или лечебна уелнес терапия?

Отговорът на този въпрос зависи от способността на всеки човек да понася температурни разлики. Горещо е, чак неприятно. А пясъкът е изненадващо тежък. И след това шокиращо настъпва усещане за студ.

„Много ви е горещо. Но след известно време тялото ви започва да се охлажда, потите се и започва да ви е много студено“, обяснява Хаир и добавя, че повечето гости на къмпинга изтърпяват между 2 и 5 минути в пясъка.

Пясъчните хамами се правят в зависимост от слънцето, което трябва да нагрее пясъка. Затова най-подходящите месеци за тях в Мароко са от юни до август. През тези месеци температурата на пясъка варира между 40 и 65 градуса по Целзий.

Освен къмпинга на Хаир, който зпаочва да работи през 2007 г., около Мерзуга има още няколко които предлагат лечебната процедура. В някои тя е напълно безплатна къмнощувката, а в други таксата е около 30 евро за пясъчна баня.

Тази практика е популярна и в Египет и в курортните градове на южния японски остров Киушу.

Някои вериги луксозни хотели също се опитват да я прилагат като някои от тях я добавят към списъка си със СПА услуги. Тя включва 60-минутно изтъркване с пустинен пясък или легло с горещ пясък.

Най-опасният масаж на света – стиска ли ви да си го причините? ВИДЕО

Според отзивите на посетители в Мароко, терапията има като цяло положителен ефект. Някои намират преживяването за „риятно странно“, а други се чувстват „хлъзгаво“ и сякаш са погребани живи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай