logo

Знаете ли, че и в Русия има Мъртво Море?

Знаете ли, че и в Русия има Мъртво Море?

Езерото Елтън е два пъти по-солено

Дали има хора, които никога не са чували и не знаят нищо за Мъртво море? В наше време това е напълно невъзможно, защото соли, кал и други продукти от Мъртво море вече са по всички рафтове на нашите магазини.

Но кой знае, че Русия има собствено Мъртво море? Колко от тези, които летят до курортите на Израел за много пари, знаят, че езерото Елтън се намира в района на Волгоград и в него концентрацията на соли е почти два пъти по-висока, отколкото в Мъртво море и което от началото на миналия век се смята за много престижен и скъп курорт?

Подводните Езера на отчаянието, където никое създание не може да оцелее ВИДЕО

Историците твърдят, че хората знаят за лечебните свойства на калта на Елтън отдавна. Номадските народи лекували тук болни по най-примитивен начин, който се използва и до днес. Недалеч от брега е изкопана малка дупка, в която болният е спуснат и напълно покрит с езерна кал, а след час-два тази кал е измита със солен разтвор (свръхнаситен физиологичен разтвор, който замества водата в езерото). След няколко такива процедури много заболявания се лекуват.

От началото на ХХ век руската аристокрация, включително представители на кралското семейство, е идвала тук, в Елтън, за да си почине и да се възстанови. Тук било много престижно и скъпо да се лекуват.

За съжаление, днес само дървени стълбове, изядени от сол, ни напомнят за кралските бани.

Недалеч от езерото се намира Сморогдинският минерален източник, водата на който е близка по състав до известния „Есентуки 17“.

Известният лекар, основател на руската гинекология, Снегирев пише за Елтън: „Никога не съм виждал толкова блестящи резултати от лечението с лечебни извори, както в Елтън, нито в Русия, нито в Кавказ, нито в чужбина“.

Соленото езеро Елтън е едно от най-невероятните места в Русия, които си струва да посетим. Първото и най-запомнящо се необичайно усещане е хрупкането на солта под краката, сякаш ходи по сняг на студа.

Солта е навсякъде тук. Толкова много има, че в един момент се губиш в този солен свят, а през деня, на яркото слънце, очите ти много бързо започват да молят за милост и тук не можеш да минеш без тъмни очила.

Лонгирбюен: Градът, в който е забранено да раждаш и да умираш

Криталиците от натурална сол са като малки кубчета, които се събират от местните жители, смилат се и се използват вместо солта, която се продава в магазините. За тази сол се казва, че е много по-здравословна.

Солта, изпарена на повърхността на езерото, се утаява върху растенията като слана през зимен ден.

В езерото няма вода, вместо това се пълни със солен разтвор, който вятърът гони от единия бряг до другия. Слоят е много тънък, дълбочината не надвишава 1 метър, но най-вече е 10-20 сантиметра саламура.

Ето какво става езерото, когато вятърът прогони саламурата. През пролетта солената кора е все още тънка и се чупи под краката, а през лятото става твърда като асфалт и вече можете да шофирате по нея.

Но разбира се, най-интересно е да погледнем езерото, когато е покрито със саламура и няма вятър. Тогава повърхността на Елтън се превръща в едно голямо огледало, в което се отразяват плаващите облаци и ако погледате дълго време тази картина, тогава усещането за реалност на това, което се случва някъде, заминава и вие преставате да разбирате къде свършва небето и започва езерото.

Залязващото слънце залива езерото със своите лъчи, оправдавайки монголския произход на името на езерото - Алтин-Нор, „златна мина“.
Преди няколко години близкото село и езерото бяха част от 15-километрова гранична зона и за да дойдете тук, трябваше да получите специално разрешително. Сега граничната зона е намалена до 5 км и можете да стигнете до селото напълно спокойно, без да съставяте допълнителни документи. Вярно е, че на входа понякога граничарите организират проверка на документи.

Може би някой ден Елтън ще се превърне в руското „Мъртво море“ и тук ще се стичат хиляди почиващи, но засега тук можете да подобрите здравето си за много адекватни пари или просто да дишате в соления въздух и да се възхищавате на почти извънземни пейзажи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

коко

коко 01.08.2020 13:50

императорско (или царско) не кралско!

Преводач

Преводач 21.08.2020 14:30

По нескопосън превод не бях чел. Ужас.

futurehealth

futurehealth 02.09.2020 8:43

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/