logo

Защо в минералните бани в Япония хората ходят чисто голи - без изключения

Защо в минералните бани в Япония хората ходят чисто голи - без изключения

Пътешествениците са добре дошли в повечето от тях, но има стриктен етикет, който трябва да се спазва

Да пътуваш означава да си готов за нови и неочаквани изживявания. В Япония това означава, че може да ви се наложи да се откажете от дрехите си, а с тях и от зоната си на комфорт.

В pochivka.blitz.bg вече сме ви разказвали за японските онсени – обществените минерални бани, и по-специално за най-отдалечения от тях – Такамагахара.

В Страната на изгряващото слънце има над 3000 онсена. Те са богати на минерали и водата идва директно от 25-те хиляди подземни извора, които бълбукат под почвата на архипелага.

Цхалтубо - най-бляскавият курорт на СССР, който в момента е обитаван от бездомници

Японците ползват онсените повече от 1000 години и около са си изградили специфична култура. Тя включва ходенето на баня без дрехи. Въпреки че за много посетители това е предизвикателство, чарът на подобно преживяване не може да се отрече.

Горещите извори са безкрайно приятен начин за релакс. Особено след дълъг дне на ски пистите. Те носят и голяма полза за здравето, а също предлагат интересен поглед върху японската култура, пише “Escape”.

В Япония има повече горещи извори, отколкото в която и да е друга страна. Повечето се намират във вулканични райони като Киушу, Тохоку и Чибу, но избиват на повърхността на много други места, включително и в центъра на Токио.

Пътешествениците са добре дошли в повечето от тях, но има стриктен етикет, който трябва да се спазва. Ако не го направите, може да ви изгонят и да ви забранят да влизате повече.

Влизането в онсен означава, че ще бъдете в компанията на много непознати голи мъже или жени. Още преди да влезете трябва да се откажете от дрехите си, а чакането да ви дойде реда може да засили неудобното усещане. Но веднъж влезли в горещата вода, всичко си идва на мястото.

Голотата е задължителна

В повечето онсени е задължително да сте голи, така че свиквайте. На някои места разрешават да ползвате малка кърпа за прикриване докато вървите към и от извора, но повечето забраняват дори това.

Онсенът е тихо място, предразполагащо към медитация и се ползва с голямо уважение. Колкото по-бързо се отървете от задръжките си, толкова по-добре.

Традиционно мъжете и жените са се къпали заедно без дрехи, но сега това е рядкост. В повечето случаи има мъжки и женски басейни или пък има определено време, в което те са отворени за едните или другите. Децата най-често ги пускат и в двата вида басейни.

Има онсени, в които е разрешено носенето на бански, но те обикновено се част от водни паркове и не са истински минерални извори. В някои хотели има частни онсени.

Правилата

Правилата са различни, но обикновено тези неща са забранени: обувки, камери, телефони, татуировки, тичане, говорене на висок глас, пиене. Татуировките са забранени, защото се свързват с криминалния свят в Япония, но заради туристите това правило все повече се пренебрегва.

Когато пристигнете, от вас се очаква да се измиете обстройно преди да влезете в басейна. В повечето бани има шампоан и тоалетни принадлежности или можете да си ги закупите от автомат.

Ако си вземете кърпа за прикриване на интимните части, се счита за изключително грубо да я натопите във водата. Повечето къпещи се си я слагат на главата. Идеята е да се пази водата колкото се може по-чиста. Имайте предвид, че за повечето японци онсенът е лековито свещено място.

Ползи за здравето

Ползите за здравето са известни от преди стотици години, когато самураите използвали онсените, за да се възстановят след битка. Лекуването на болести чрез бани – балнеолечение, се изучава подробно от учените и е широко прието в Япония.

Твърди се, че богатата на минерали вода помага за възстановяване след хирургични операции и при ревматизъм, невралгии, свръхнапрежение, кожни болести и много други. Различните извори имат различен минерален състав и местните пътуват до тези, от които имат нужда.

Кои са най-добрите онсени

В Япония има над 3000 онсена, така че не е никак трудно да намерите хубав. Има такива, които гледат към океана или се намират край заледени реки, някои са модерни и се намират в градовете, а други са скрити в ски курорти.

Екстремно: Почивка в кратера на двоен вулкан и сауна от недрата на земята

Традиционните външни басейни обикновено имат хубава гледка, но не са много удобни, когато навън е минус 20 градуса. Най-старият се намира в Дого, на остров Шикоку, и се твърди, че е бил използван повече от 1000 години.

Много популярен е паркът Снежна маймуна край Шибу в префектура Нагано. Там можете да видите японски макаци със зачервени бузи да се киснат през зимата в техен собствен басейн. Освен, че няма кърпи за прикриване, там камерите са разрешени.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай