logo

Защо финландците са толкова обсебени от сауните

Защо финландците са толкова обсебени от сауните

Някога те били използвани за място за раждане на деца, за лекуване на болните, за отпразнуване на годеж и накрая – за измиване на починалите

Във Финландия сауната е повече от средство срещу стреса. И много повече от медицинско чудо, въпреки че може да предизивка някои проблеми като повишено кръвно налягане например. Във Финландия сауната на практика е религия.

Тя е неразделна част от местния „кръг на живота“ още от Каменната ера. Някога сауните били използвани за място за раждане на деца, за лекуване на болните, за отпразнуване на годеж и накрая – за измиване на починалите.

Дори героите от „Калевала“ – финландския национален епос, са взимали сауна.

Екстремно преживяване в най-старата руска обществена баня

Днес за почти всеки един от 5-те милиона финландци има по една сауна. Семействата и приятелите се срещат веднъж седмично на гости със сауна в къщите и апартаментите. Или се събират на публични места като известната сауна Котихарйу – най-старата сауна на дърва в Хелзинки, Раяпортии в Тампере – най-старата сауна в страната, построена през 1906 г, съобщава travelsquire.

Пряз лятото финландците се отправят към своите вили на брега на морето или езерата, където обикновено има сауна на открито, след която могат да се охладят в чистите открити води.

Често ходят до села и острови, където сауната е основно занимание, като Саунасаари по крайбрежието на Хелзинки. Или пътуват далеч на север до Лапландия, където си вземат сауна в традиционните колиби на народа сами. Или пък се качват на единствената в света гондола-сауна високо над ски курорта Юляс.

През цялата година в градовете и малките селца финландците се събират в сауните – не само за да се изпотят и да изхвърлят токсините, но и за да създадат връзки помежду си и с духа на „льоли“ – лековитата мъгла, която се издига, подобно на каденето с тамян, когато студената вода хвърля върху горещите камъни.

Финландското сауна преживяване може да звучи като нещо много лично и уединено, но всъщност не е. Местните хора обожават да показват тази своя култура на посетителите.

Ако искате сами да си организирате подобно изживяване, има много възможности. Буквално във всеки хотел и къща за гости има поне една сауна. Луксозните места обикновено имат по няколко – отделни за мъже и жени, както и ВИП за големи бизнесмени и други важни хора.

В допълнение към сауните в хотелите в цяла Финландия обикновено има СПА и уелнес центрове. Някои предлагат екстри като джакузи, сауна с аромат на смърч, био сауна и др.

В сърцето на Хелзинки истинско автентично сауна преживяване очаква посетителите на плувна зала Yrjönkatu. Недалеч от автогара Кампи, залата е разположена срещу хотел „Торни“ – известно скривалище на британски шпиони по време на Втората световна война.

Построената през 1928 година и реновирана по-късно плувна зала е в неокласически стил, обградена от колони. Тя разполага с няколко сауни за мъже и жени. В сауната, както и в басейните, дрехите са по желание. Всъщност на сайта се посочва, че „банските костюми са разрешени от 2011 година“.

По-авантюристично настроените могат да се отправят към някоя от публичните сауни на Хелзинки. До 40-те години в града е имало около 120 обществени сауни. Днес те са само три – Котихарйу, Арла и Хермани. Всички те се намират в „Калио“ – работнически квартал на столицата, който е на 15 минути с метрото от центъра.

Екстремно: Почивка в кратера на двоен вулкан и сауна от недрата на земята

Там можете да следвате класическата схема за посещение на сауна – седене и потене 15 минути, охлаждане под душа, пак 15 минути в сауната и повтаряте. Не се изненадвайте, ако някой около вас ви помоли да го нашибате със сноп брезовяи клонки, наречен „васта“ или „вихта“. Можете да помолите да ви върнат услугата и на свой ред да ви налагат по същия начин, което отваря порите, премахва мъртвата кожа и засилва кръвообращението.

Въпрос на добри обноски е, когато някой ви помоли да му маложите гърба или друга част от тялото, да го направите. След три или четири рунда в сауната вече можете да си вземете душ и да се облечете, оставяйки другите посетители да разменят клюки, да си капват и пийват и дори да си правят прически в съблекалните.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай