logo

Турски Малдиви: Красиво и лечебно езеро, чиито тайни се изучават от НАСА, ще ви очарова

Турски Малдиви: Красиво и лечебно езеро, чиито тайни се изучават от НАСА, ще ви очарова

Езерото Салда дава представа за еволюционната история на планетата

Салда е идеалното убежище за тези, които искат да избягат от горещото лято, като същевременно изпитат ползите от лечебната кал и се насладят на нереалния край.

Няма много места на земята, където могат да се видят най-старите „живи вкаменелости“, известни като строматолити, които дават представа за еволюционната история на планетата.

Интересните форми, чието име идва от думата за основа и скала, са едно от първите физически доказателства за съществуването на живот. Строматолитите показват как може да е изглеждала Земята преди милиарди години, когато са се образували вкаменелости.

Вижте Фукушима 10 години след трагедията

Най-старите строматолити в света се намират в Западна Австралия и са на възраст около 3,5 милиарда години, но тези интересни форми могат да се видят много по-близо - на остров Парга или т.нар. „Турските Малдиви“ на езерото Салда.

Турски и американски учени, изследващи бреговете на езерото Салда, са открили, че утайките се образуват от микроби, а експертите на НАСА са открили скални и минерални отлагания, които са изследвали бреговете на езерото, сякаш за да ги подготвят, какво „Perseverance“ може да го открие на Марс.

На открит пазар при -44! Разбира се, възможно е само в Якутия

Въпреки че се нарича „турските Малдиви“, близо до вулканичното езеро не трябва да се очакват високи температури.

Салда се намира на надморска височина от 1160 метра, така че е идеална за тези, които искат да избягат от горещото лято и в същото време да се възползват от лечебната и препоръчителна кал за дерматологични проблеми и заболявания.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай