logo

Тази римска баня е на повече от 2000 години и още работи

Тази римска баня е на повече от 2000 години и още работи

Разположен сред зелени борове, кедрови и дъбови гори в планината Аурес – продължение на Атласките планини, се намира северният алжирски град Ел Хама. Мекият средиземноморски климат дава път на живописни пейзажи и неповторими природни красоти.

Сред тях можете да намерите скрито съкровище – древна римска баня, съществуваща от 2000 години. Тя е обявена за защитено национално историческо наследство.

Нарича се Хамам Ессалхине – банята на праведните или минералните бани на Флавий, и в наши дни се използва така, както и в древността. Известна с лековитите си свойства, тя привлича не само местни жители, но и туристи от целия свят.

Вижте най-якия СПА хотел в цяла Западна Европа – бивше имение от 16-и век

Със свежия въздух от планината (1500 м надморска височина), комбиниран с отличителната римска архитектура и лековитите свойства на водата, банята привлича над 700 000 посетители всяка година.

Известно е, че минералните води на Хамам Ессалхине са чисти и изключително богати на минерали. Температурата на водата е около 70 градуса по Целзий. Смята се, че тя помага при ревматични, дерматологични и респираторни проблеми. Разбира се, като всяко уважаващо себе си СПА, Хамам Есалхине предлага релаксиращи терапии, масажи и хидротерапевтични сесии, провеждани от експерти физиотерапевти.

Банята има два басейна – правоъгълен за мъже и кръгъл за жени. И двата са по 8 метра в диаметър и са почти метър и половина дълбоки.

Учени от Шандун какво да правим всеки ден по 10 минути, за да сме здрави и да живеем дълго

Въпреки че мястото е изключително популярно сред местните жители и сред туристите, липсва му добра инфраструктура. Изобщо не е лесно да се стигне до там. Но пък хубавите неща отнемат време. 

И все пак най-забележителното нещо на това място е, че след 2000 години земетресения, политическа нестабилност, икономически трудности и войни, то все още се издига гордо и продължава традицията за ежедневното къпане. Баните са все още изключително важна част от културата, тъй като се използват и за място за социални срещи, за обсъждане на новини и важни въпроси в разтоварваща обстановка.

Наплив в Букурещ: Българи се надпреварват да почиват в най-големия уелнес център в Европа

В културата и обществото на Древен Рим къпането играе огромна роля – то е обичайно дневно занимание и се практикува от различни класи в обществото. Днес ние гледаме на къпането като на лично и интимно занимание, но за римляните то е обществена дейност. Построени върху горещи извори, римските бани напомнят на днешните СПА центрове – римляните разбирали ползите от от богатите на минерали чисти води и техното въздействие върху здравето.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай