logo

Ще лекуваме германци с водата на Родопите

Ще лекуваме германци с водата на Родопите

Инвеститори искат да строят балнеоклиника в Баните

Представители на здравните каси на Германия идват у нас на посещение в края на май, за да видят на място възможностите за лечение на техни пациенти. Това обяви в Баните министърът на туризма Николина Ангелкова, пише „Марица“.

Тя заяви, че се подготвя подписване на договор с немските здравни каси, за което усилено работи от три години министерството заедно с Българския съюз по балнеология и спа туризъм.

"Благодарение на общите усилия, които полагаме с Министерството на здравеопазването, се надяваме да подпишем договор със здравните каси не само по линия на държави, но да се включи и частният сектор", заяви Ангелкова.

Наплив в Букурещ: Българи се надпреварват да почиват в най-големия уелнес център в Европа

При посещението у нас Баните и районът на Средните Родопи задължително ще бъдат включени в обиколката, на което се разчита и за сключването на договора, заради огромните дадености

за лечение с минерална вода, здравен туризъм, климатолечение, балнео и СПА, отбеляза министърът.

Анкелкова откри кръгла маса на тема балнео, СПА, здравен и екотуризъм на празника на Баните и минералната вода на Гергьовден. Форумът се организира съвместно от община Баните и Министерството на туризма. Баните е с най-големия балнеосанаториум на Балканите, а минералната вода винаги ще привлича болните, тъй като помага за артрози и куп заболявания, както и за натравяния с тежки метали, отбеляза директорът на балнеолечебницата в Баните д-р Алекси Каров. Той призова държавата да помага за целенасоченото развитие на базата за поемане на повече болни, тъй като за последните години интересът към курорта нараства силно.

Ангелкова обяви, че има инвестиционен интерес от Якутия да строи балнеоклиника в Баните, за да има база за лечение на техни сънародници. "Очакваме съвсем скоро второ тяхно посещение, включително възможности за побратимяване. Надявам се да има конкретен резултат до няколко месеца. Министерството на туризма ще подкрепи изцяло техните усилия", каза Ангелкова.

Тя заяви, че министерството си е поставило за цел тази година да популяризира целенасочено балнео и спа дестинации. Това ще бъде и основен акцент в проектите по европрограми, като вече стартира проект за насърчаване на здравния туризъм.

Разбиха най-големия мит за ежедневното къпане

"Разработваме продуктова стратегия за развитие на балнео и СПА туризма. Поставяме акцент и върху здравния туризъм, защото потенциалът на България в тази област е огромен. Акцент за работата на министерството е популяризирането на създадените 7 балнео и спа дестинации.

Вече е налична дигитална карта на дестинациите, предстои да бъдат направени брошури, които да допринесат за популяризирането на дестинациите и за привличането на инвестиции в този специализиран туристически продукт. Министерството на туризма стартира изпълнение по проект ЕДЕН, с който ще бъдат избрани нови пет малко познати дестинации в областта на здравния и балнеотуризма в България", каза Ангелкова.

До 30 юни 2019 г. в министерството се приемат документи за кандидатстване. Това може да бъде използвано като двигател за икономиката в такива региони като Баните, каза министърът. Тя отбеляза също стартиралата през февруари т.г. инициатива „Естествено в България", с която 2019-а бе обявена за година на вътрешния туризъм. "Чрез нея целим да привлечем вниманието към по-малко познати, но много атрактивни места. Родопският регион предлага изключителни възможности за разнообразни видове туризъм - спа, планински, еко, кулинарен и др.

Пампорово е с най-висок ръст на туристите тази зима

60 на сто от посетителите в курорта са българи, 40% са чужденците. Хилядите гости на Пампорово трябва да видят и уникалните места, които са в близост като община Баните", коментира министър Ангелкова. И уточни, че комбинацията на спа и планинския туризъм с 8-те културно-исторически дестинации, които ведомството е разработило, се надгражда и допълва цялостната туристическа услуга.

В момента подготвяме нова инициатива, която предвижда в един ден през летния сезон музеите да бъдат с вход свободен, информира министърът и прикани кметовете от Родопския регион да се включат.

Ангелкова отчете също, че в последните 3 години - от 2015 година до 2018 година, ръстът на приходите от международен туризъм е 34%, а увеличението при посещенията на чуждестранните туристи е 31 на сто. Имаме рекорд в броя на реализираните нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла, като през миналата година са близо 27 млн., посочи министърът.

В дебата за туризма на празника в Баните участваха кметовете на Смолян -Николай Мелемов, на Велинград - д-р Костадин Коев, на Чепеларе - Славка Чакърова, депутатът д-р Красимир Събев, евродепутатът Владимир Уручев и др.

Сол в косите! Невероятните и безплатни минерални извори на Тоскана

Заедно с областния управител на Смолян Недялко Славов и кмета на Баните Милен Белчев Ангелкова преряза лентата на новия център на Баните, направен с близо 2 млн. лв. целеви средства от държавата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай