logo

Минералните извори, в които се е плацикал Александър Велики като малък

Минералните извори, в които се е плацикал Александър Велики като малък

Курортът се намира на 100 км от Солун

Лутраки Позар в Гърция, или както са известни още Пожарски бани, е природен феномен, който ще ви позволи да се отпуснете в горещ минерален извор насред широколистна гора, като само на метри от вас тече буйна река с леденостудена вода.

Намира се в окръг Пела, родното място на Александър Велики, в подножието на планината Каймакчалан. Мястото е впечатляващо по много прични. Има горещи извори, басейни и дори реки с минерална вода. Наоколо има много както естествени, така и изкуствени водопади.

Наплив в Букурещ: Българи се надпреварват да почиват в най-големия уелнес център в Европа

Река Термопотамос, която тече край скалистата планина, минава през множество водопади и прави много завои по пътя си.

Този център се намира в зелена гора на 13 км северозападно от Аридея. На 100 км е от Солун и на 550 км от Атина. Минералните извори извират от дълбочина 390 м и се създават от дъждовната вода, която навлиза в почвата на голяма дълбочина. Там те се загряват, изкачват се нагоре и постепенно се обогатяват с метали и други елементи. Температурата им е 37 градуса.

В един сравнително малък район има хотели, басейни, ресторанти, барове, които предлагат всичко възможно.

Как бързо да заспите след натоварен ден? (СНИМКА)

Лечебните свойства на водата са полезни за заболявания на кръвоносната и дихателната система, ревматични, гинекологични и кожни болести. Водата е полезна и за терапия на черния дроб, бъбреците, жлъчката, храносмилателната и отделителната система.

Туристите могат да открият разнообразни възможности за настаняване – хотели, „легло и закуска“, къщи за гости. Предложенията за СПА терапии са многобройни. Това превръща Позар в топдестинация в Гърция, особено ако искате да съчетаете СПА изживяването с разходки в гората или каране на ски.

Днес освен естествените басейни, има и изградени закрити басейни с топла и студена вода, както и СПА центрове. Входът за тях е символичен – между 2 и 5 евро.

За по-голямо удобство на къпещите се са конструирани индивидуални вани, закрити групови басейни и открит басейн с олимпийски размери.

За да се използва максимално жизнената сила на водата, е изграден и СПА център (Лутрополи), работещ целогодишно.

Тази римска баня е на повече от 2000 години и още работи

Тук, освен целебните свойства на водата, за одзравяването на организма способства и удивителната уютна атмосфера. Релефните особености, горещите и студени извори, гъстата растителност са природните компоненти, характеризиращи това място с едновременно с уникалност и красота.

В Лутра Позар са разположени хотели, басейни, турски бани (хамам), изкуствени водопади, салони за красота и релаксация, малък пазар с традиционни местни продукти, ресторанти и кафенета, предрагащи всевъзможни услуги на желаещите посетители.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай