logo

Мината Wieliczka в Полша - невероятен подземен свят от сол

Мината Wieliczka в Полша - невероятен подземен свят от сол

Тя е открита за първи път през 13 век, а днес е част от списъка на ЮНЕСКО

Солният рудник Wieliczka, разположен близо до Краков, Полша, доказва, че солта - сама по себе си - може да бъде шедьовър.

Мината е открита за първи път през 13 век, а днес е част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Рудникът, който достига до 326 метра в най-дълбоката си точка, разполага с подземни езера, 2000 камери и параклиси, оборудвани с огромни полилеи. И ако това не е достатъчно, всяко нещо в него е направено от сол. 

Планирате пътуване до Испания? Тогава тази информация със забраните там е за вас!

Историята на солната мина датира от Средновековието, когато тя се е наричала Magnum Sal, или Голямата сол. През 13 век това е бил най-големият източник на сол в страната, решаващ за икономиката й. Днес пък това е една от основните туристически атракции в Полша.

През Средновековието в рудника е имало 300-350 работници, а производството на сол е достигало около 7 или 8 тона годишно.

Смята се, че първият турист в мината е Николай Коперник, който посетил рудника през 1493 г. За да се отбележи това събитие, във Wieliczka има статуя от сол на астронома, поставена в камера, наречена на негово име.

Изненадващо е, че в рудника миньори работят и до днес, които се грижат за мината, според BoredPanda. Предстои огромно обновяване на Wieliczka, която може да се похвали с 2 милиона посетители годишно.

Как ще изглежда светът без туристи: Райски остров се връща към миналото си заради пандемията

Можем само да си представим колко огромна е цялата подземна структура, като знаем, че само 2% от нея е достъпна за туристи. Междувременно, коридорите й образуват лабиринт, който се простира на огромните 151 метра дължина. Има общо 9 нива, като най-ниското се намира на 326 м под земята.

Въпреки това Wieliczka е едва петата по големина солна мина в света. Онтарио е дом на най-големия солен рудник на земята, който се намира на 548 метра под езерото Хурон. Мината на Compass Minerals е толкова дълбока, колкото е висока CN Tower в Торонто.

Втори по големина е соленият рудник Khewra в Пакистан, а третото място принадлежи на рудника Prahova в Румъния.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

futurehealth

futurehealth 02.09.2020 8:43

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/