logo

Кой е най-високият водопад в света?

Кой е най-високият водопад в света?

Над 900 метра са само 4 на Земята

Много хора не знаят кой е най-високият водопад в света. И трябва да признаем, че често грешат. Това се оказа много интересен въпрос.


Ниагарски водопад - 53 м

Ниагарският водопад е известен на всички. Това не е един, а цяла каскада от водопади и е разположен на река Ниагара на границата на САЩ и Канада. Максималната му височина е 53 м. И той попада в този списък само защото е известен и е невъзможно да не го споменем.


Водопад Виктория - височина 120 м

Чужденци резервират апартаменти у нас 1 час преди пристигането

Водопадът се намира в Южна Африка на река Замбези на границата на Замбия и Зимбабве. Широк е 1,8 км и висок 120 м. Оказва се най-дългият водопад в света с височина над 100 м. Това е голяма височина, но не и шампионска.

Олупена - надморска височина 900 м

Водопадът е недостъпен, изгубен в скалите на малкия хавайски остров Молокай в САЩ. Тънка струя вода пада от голяма височина почти вертикално. Водопадът се крие в скалата. Достигането му през джунглата е изключително трудно. Но можете да го видите от хеликоптер, но само при хубаво време.

Три сестри - 914 м

Водопадът се намира в центъра на Перу в Южна Америка. Водата попада във висок каньон с каскада от пет стъпала. Водопадът е широк 12 метра и висок 914 метра.


Тугела - височина 933 м

Водопадът Тугела се намира в Южна Африка, близо до извора на река Тугела със същото име. Водата пада с мощни потоци от източната скала на планината Дракенсберг в националния парк Royal Natal.

Ето в кои страни пътуват българите след пандемията

Преодолява пет стъпала, едното от които е висока 411 м. Много туристи от цял ​​свят идват, за да разгледат красотата на водопада.


Най-високият водопад в света - Ангел - 979 метра

Водопадът се намира в тропическите гори на Венецуела в Южна Америка в националния парк Канайма.

Водата пада от върха на най-високата планина във Венецуела - Ауянтепуй - и лети надолу, превръщайки се в пяна. Капки вода могат да се усетят много далеч. Водопадът е открит от изследователя Ернесто Ла Круз в началото на 20 век. Но е кръстен на американския пилот Джеймс Анхел, който за първи път е прелетял край него през 1933 година.

И така, нека обобщим. Четирите най-големи водопада в света изглеждат така:

1. Ангел - Венецуела - 979 м; 2. Тугела - Южна Африка - 933 м; Три сестри - Перу - 914 м; Олупена - САЩ - 900 м

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Четящ

Четящ 27.09.2020 12:32

Имена нали не се превеждат, Анхел си е водопада!

Ddd

Ddd 27.09.2020 19:53

Тъпанари водопада не се казва АНГЕЛ а АНХЕЛ. Прости журналя

четяш

четяш 28.09.2020 15:41

Според Викито водопада е висок 1054м . - АНХЕЛ.