logo

Корейската баня – голям кеф! Първо се събличаш, а после...

Корейската баня – голям кеф! Първо се събличаш, а после...

Бизнесмените ходят, за да разпуснат след работа, двойките ходят на среща, приятелите ходят, за да си споделят последните новини докато релаксират

Когато си помислите за ходене на баня, вероятно първото нещо, за което се сещате, е пареща турска или финландска сауна или може би за красивите японски горещи извори.

Оказва се, че корейците също са овладели изкуството на разпускането и пречистването на тялото. Ако попаднете в Корея, посещаването на джимджилбанг е задължително.

Съветската баня Арасан – луксозно и болезнено СПА приключение в Казахстан

Там почти всички ходят на баня, или джимджилбанг, което означава „гореща стая“. Бизнесмените ходят, за да разпуснат след работа, двойките ходят на среща, приятелите ходят, за да си споделят последните новини докато релаксират във ваните с гореща вода и горещите стаи.

Джимджилбанг са полово разделени бани с горещи и студени басейни, както и сухи горещи стаи. Там можете да получите и дълбоко изтъркване на тялото, вечеря и дори да преспите през нощта, пише booksandbao.com.

Най-неловката част в джимджилбанг е събличането. Неудобството може да е още по-голямо, ако сте чужденец. Но тъй като всички там са голи, това усещане трае около 30 секунди.

Най-известният джимджилбанг в Сеул е Dragon Hill и Spa Land в Бусан. Но в големите градове е пълно с такива СПА центрове.

Ако работите в Южна Корея, препоръчително е да отидете в неделя вечерта, преди началото на работната седмица. След това щсе се наспите много добре.

Преди да тръгнете към банята, има няколко неща, които трябва да си носите. Ако забравите нещо, няма проблем. На място се продават тоалетни принадлежности. Препоръчително е да си носите: шампоан, маска за лице (по желание), луфа или ръкавица за изтъркване, четка и паста за зъби, сапун или душ-гел, крем за тяло, празна бутилка за вода, пари в брой.

Вход

Когато влезете в джимджилбанг, трябва да отидете на рецепцията и да платите входна такса. В повечето случаи тя е около 8-12 долара. Това включва две малки кърпи и дрехи за преобличане.

Ще ви дадат ключ с номер на него. Събуйте си обувките и си намерете шкафчето. Тъй като баните са разделени по пол, уверете се, че сте отишли в правилната част - мъжката или женската. В това малко шкафче си оставете само обувките.

Събличане

Вземете въпросния ключ и отидете в съблекалнята. Тук сваляте всичките си дрехи и оставяте останалите си неща в шкафчето. Да останете голи може да изглежда притеснително в началото, но корейците изобщо няма да ви погледнат.

Първото нещо, което трябва да направите преди да скочите в басейна, е да вземете бърз душ. Вземете едната кърпа с вас и я увийте около главата си. Вече сте готови за баня.

Всяка баня има различна температура – между 10 и 40 градуса по Целзий. Това обикновено е посочено отгоре. Препоръчително е да се редуват горещи и студени вани, за да не ви се замае главата.

Не забравяйте да се хидратирате. В помещението с шкафчетата пред банята има автомати за вода. Можете да си донесете бутилка, да я напълните и да я вземете със себе си вътре.

Ако отивате с група приятели, не вдигайте много шум. Ше ви изгледат лошо, а и може и да ви изшъткат. Ако се налага да говорите, правете го тихо. Хората идват тук за релакс, така че не ги притеснявайте.

Екстри по избор

Изтъркване

Ако искате кожата да ви да се почувства истински освежена, най-доброто, което можете да направите, е да си вземете изтъркване на цяло тяло. Това се прави вътре в банята. Заплаща се допълнително и отнема около половин час.

Магазини

Всеки джимджилбанг има магазин в съблекалнята или в общата част. Някои магазини приемат само пари в брой. Там се продават неща за ядене като сладолед и кимбап (корейско суши). Там има и пронадлежности като шампоан, сапун и бельо.

Ресторанти

Чистенето на тялото е изморителен процес и със сигурност ще ви накара да огладнеете. По-големите джимджилбанги имат ресторанти, където можете да намерите корейски ястия на прилична цена. Някои могат да ви начислят сметката по номера на ключа, но повечето искат плащане в брой. Там винаги има маси, но подобно на много корейски традиционни ресторанти, и тук ще ви помолят да седнете на пода.

Спане

Независимо дали сте посетител в Корея или имате нужда от място да нощувате след дълга нощ на забавления, ако ви трябва евтино място за настаняване, джимджилбангите са най-добрата възможност. Срещу малко допълнително заплащане на входа можете да преспите през нощта в сауната.

Всеки джимджилбанг има голяма зона за спане с отопление на пода. Ако сте предвидили, че ще спите там, добре е да си носите тапи за уши, защото някои хора хъркат.

Горещи стаи

След като приключите с баните, отправете се към шкафчетата, за да си облечете блуза и къси панталони, които са ви били дадени по-рано. Ще ви очаква голяма стая, обикновено с телевизор, където и мъже и жени лежат на постелки и релаксират докато гледат телевизия,

Това е и мястото, откъдето можете да отидете в сухите горещи стаи. Подобно на баните, всяка стая има указана температура над входа. Ледената стая е най-малката и най-студената. Това е едно чудесно място, в което да ходите в промеждутъка между другите стаи.

Някои стаи имат температура от 40, 50 и 60 градуса по Целзий. В зависимост от стаята, подът има горещи солени кристали или е дървен. Можете да подремнете на постелките или да положите глава на възглавница в по-хладните стаи.

Стените на всяка стая са облицовани с различни камъни. Някои стаи са покрити със сол, нефрит, кварц, злато или други кристали. Това е направено, за да можете да вдишвате въздуха, излъчван от камъните. В зависимост от стаята, в която отидете, те лекуват различни части на тялото. Така че вдишайте дълбоко.

Напускане

Препоръчително е да си вземете душ след като сте посетили горещите стаи и сте готови да си тръгнете. Това е така, защото та, се потите много. В някои джимджилбанги има безплатни сешоари, но други ще ви искат такса за ползване 3 минути.

Там също има и лосиони и кремове, които да си сложите, след като приключите. Предлагат и четки за коса, които се стерилизират, но по-добре си носете своя.

Японските тоалетни. Как натиснах грешния бутон

За да си тръгнете, вземете си ключа и отидете до шкафчетата за обувки. Вземете си обувките и дайте ключа на рецепцията. Ако не сте добавили допълнителни неща към сметката си, можете да тръгвате.

Джимджилбангите са приятно място за посещение, независимо дали ходите сами или с приятели. Чувствате се отпочинали, освежени и готови за новия ден. дали ще ходите там един път седмично или месечно, със сигурност ще си прекарате добре.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Fire BG

Fire BG 24.02.2021 10:00

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

selskata banq

selskata banq 23.03.2021 12:11

po golqm kef eto i go popa