logo

Зимните ни курорти надуха яко цените заради снега, а чужденците направо ги…

Зимните ни курорти надуха яко цените заради снега, а чужденците направо ги…

Зимата наду цените в ски курортите в пъти, алармират читатели на „Телеграф“. Търговци трескаво начисляват все по-големи надценки за стоки и услуги. Те слагат по няколко лева отгоре на старата цена, особено в магазините до лифта, оплакаха се потърпевши.

В Банско в хранителните магазини цените са вдигнати безбожно. Ябълки се продават по 12 лв. килото, а малка кутийка с боровинки от около 100 грама струва 18 лв. или 180 лв. за кило. Пакетче солети е 3 лв., а хлябът, който в София е около 2 лв., в Банско се предлага за над 4 лв.

Къде е най-евтино да се карат ски в чужбина

Таксито е по 2,50 лв. на километър по дневна тарифа и 3-3,50 за нощна. За чужденци пък таксиджиите изобщо не включват таксиметровия апарат, а спокойно искат от тях по 20-30 лв. за разстояния от по няколко километра.

Спекула с цените има и заради бедственото положение през уикенда в Смолянско. 300% увеличил цената на бутилирана вода търговец в хранителен магазин в Пампорово, след като в събота по обяд чешмите пресъхнаха, съобщиха туристи. 9,99 лв. трябвало да платят за две бутилки по 5 литра.

Предупредителни знаци: Синините по тялото алармират за тези опасни здравословни проблеми

Съгласно Закона за защита на потребителите, хотелиерите са длъжни да осигуряват течаща топла и студена вода. При подобно снежно бедствие те са освободени от това задължение, но добра практика е да предложат ба своите гости бутилирана вода, обясниха от Комисията за защита на потребителите.

Местата с най-фотогенични пейзажи, които просто са създадени за Инстаграм

За да няма своеволни повишения на цените, търговците са длъжни да обявят явно крайни цени, по които клиентите пазаруват. Ако днес решат да вдигнат цената с 300%, те са длъжни да обявят новата цена на етикета. В заведенията инспекторите на КЗП също много строго следят за ценовите листи и дали менюто се таксува по обявените цени. В противен случай търговците подлежат на санкция за нелоялна търговска практика. През цялата зима инспектори следят за нарушения в зимните курорти, предупредиха от КЗП.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай