logo

Защо Уислър си остава най-добрият ски курорт в цяла Северна Америка и след инжекцията за 50 млн. долара

Защо Уислър си остава най-добрият ски курорт в цяла Северна Америка и след инжекцията за 50 млн. долара

Мнозина очакваха след сделката по продажбата на най-големия ски курорт в Северна Америка – Уислър Блеккомб (Whistler Blackcomb), качеството да падне и той бъде изместен като безспорен лидер на континента. Той беше закупен миналата година от „Вейл Ризортс“ – американска компания, която притежава 13 курорта в САЩ и Канада и един в Австралия. Тя придоби 100% от акциите на Уислър Блеккомб и стана собственик на пистите, лифтовете и инфраструктурата.

„Единственото нещо, което се опитаха да променят, са някои схеми, като например картите за лифта, които всъщност танаха по-евтини. Извън това трудно можете да забележите разлика“, обяснява пред „Лондон Ивнинг Стандард“ дългогодишният ски инструктор Оли Никсън.

Очаква се, обаче, този сезон всичко това да се промени, но в положителна насока. „Вейл Ризортс“ инвестират колосалните 50 млн. щатски долара в инфраструктура. Предвижда се изграждането на нов експресен лифт с кабинки за по 6 души, който да съкрати значитело времето за изкачване в планината Уислър. Четириместен лифт ще замени по-стария триместен, а гондола за 10 души ще обслужва връзката между Уислър и Блеккомб.

Заслужен победител! Ето кой е най-добрият ски хотел в света

Красивият зимен курорт Уистлър Блеккомб е разположен край речна долина. Преди да придобие популярността на перфектен скиорски център, градчето е представлявало малко селище на име Алта Лейк (Alta Lake), в което основен поминък е бил дърводобивът. Кръстен е така на едноименното езеро край града, наричано още Високото езеро.

Името на планината Уистлър (Whistler Mountain), което в превод значи свирача, идва от първите бели заселници в района заради свистящият звук, който издават местните западни белезникави мормоти, живеещи между скалите.

От средата на миналия век планинският район Уистлър търпи инфраструктурно развитие с множество капиталови вложения, в резултат на което в момента Уистлър е най-големият скиорски център в Северна Америка със своите над 28 000 хектара терени за каране на сноуборд и ски.

Внушителната планина достига до 2182 м надморска височина. Уистлър се отличва с разнородните си скални форми, сред които са разположени над 200 очертани писти, 33 лифта, 3 глетчера и 12 огромни планински падини.

По голямата част от магазините, кафенетата и ресторантите са съсредоточени в главната част на градчето (Whistler Creekside), което е построено около първоначалния кабинков лифт от южната страна на Уистлър. Северното село (Blackcomb Village) е построено около старата база на Блеккомб и въпреки че е по-малко има редица ресторанти и хотели.

Зимните спортове тук включват ски спускане, ски бягане и нощно спускане, както и каране на кънки на закрито и открито, хели-ски, каране на кучешки впряг, каране на шейни, на сноуборд и каране на джетове по сняг.

Фактът, че е бил домакин на част от събитията по време на Зимните олимпийски игри през 2010, говори много за потенциала му за една незабравима ски почивка.

Най-големият ски курорт в Северна Америка добави ново изживяване за скиори и сноубордисти, наред с най-хубавите гледки в Британска Колумбия.

Има такова място! Вижте единствения ски курорт, който никога не затваря врати

Окачен на повече от 2000 м надморска височина, новият мост Cloudraker Skybridge се простира на 130 метра от Връх Уислър (2,182 метра) до Уест Ридж, високо над склоновете.

Мостът, който бе открит през юли, ще бъде достъпен през цялата година, когато времето позволява, а освен че ще осигури прекрасна гледка към близките върхове, ще бъде прекрасно място за наблюдение на спускащите се по пистите.

Част от новия проект е платформа за наблюдение, предлагаща 360-градусова гледка към околните планински вериги и основният път, свързващ курорта с Ванкувър на западния бряг на Канада.

От другата страна на моста се намира новата палубна конзола Cantilever на West Ridge. Разположен е в непосредствена близост до планината Rainbow Mountain и осигурява непрекъсната гледка към Черния кал - останки от изчезнал вулкан, който се издига до 2,319 метра, една от най-характерните планини в Канада.

Коментирай