logo

Забравете ските! Вижте най-страхотните лифтове по света

Забравете ските! Вижте най-страхотните лифтове по света

Някои притежават революционен дизайн, други предлагат екстремно возене, а трети имат историческа стойност

В най-прочутите и луксозни ски курорти по света хората ходят главно заради… ските. Интересуват се от хотелите, достъпа до пистите, дали има достатъчно сняг и т.н. Лифтовете са важна част от качественото изживяване, но на тях не се отделя такова голямо внимание.

А всъщност лифтовете съществуват в какви ли не форми и размери с различни технически показатели. Само някои от тях, обаче, са наистина готини.

Някои притежават революционен дизайн, други предлагат екстремно возене, а трети имат историческа стойност, пише Си Ен Ен.

Такава класация на ски-курортите още не сте виждали, кои са най-подходящи за...

Вижте кои са най-страхотните лифтове в света, заради които си струва да посетите ски курортите дори и да не ви бива в зимните спортове.

1. Aiguille du Midi, Chamonix, Франция

На тясна скала над историческия град Шамони във Франция се намира приличащата на катедрала станция на въжения лифт Aiguille du Midi в подножието на Монблан.

Лифтът е на два етапа и се вдига от 1035 метра до 3778 метра надморска височина. Минава над гори, ледници, замръзнали скали и опасни пропасти, предлагайки едно от най-високите вертикални изкачвания с лифт в света.

2. Skyway Monte Bianco, Courmayeur, Италия

Екстравагантният лифт Skyway Monte Bianco тръгва от Курмайо, а маршрутът му предлага страхотна 360-градусова гледка от дъното на долината до Punta Helbronner на 3466 метра. Разстоянието се изминава за едва 10 минути.

Лифтът, струващ 110 млн. евро, работи от 2015 година на мястото на стара гондола. Кабинките имат една спирка на Pavillon du Mont Frety на 2173 метра, след което се изстрелва към изумителния планински пейзаж от южната страна на Монблан.

Футуристичната станция на върха наднича през покрива на Европа към големите 4-хилядници – Монблан, Монте Роса, Матерхорн, Гран Парадизо и Гранд Комбин.

3. Шиндлерграт, Санкт Антон, Австрия

В края на миналия ски сезон старият 40-годишен триместен лифт беше заменен с истинско произведение на изкуството, което превозва туристи до върха на планината.

Гондолата може да побере до 10 души и пътува по-далеч от стария лифт.

4. Ла Граве, Франция

Транспортната система на рая за любителите на извънпистовото каране Ла Граве е скърцащ въжен лифт в подножнието на планината Ла Мейе във френския национален парк Екринс.

Шантавият лифт, който е на над 40 години, тръгва от средновековен селце на 1480 метра надморска височина, минава две междинни станции и стига до 3200 метра височина насред дива и прекрасна природа, обградена от ледници, скали и падини.

Тук има само една груба писа и никакъв контрол.

5. Peak 2 Peak, Уислър-Блеккоум, Канада

С две известни планини и една стръмна, обрасла с гора долина между тях, предизвикателството е било да се свържат ски зоните на Уислър и Блеккоум в Британска Колумбия без да се навреди на природата и без да се налага създаването на дълга поредица от лифтове, които да се изкачват от едната страна на долината и да слизат от другата.

Решението било намерено през 2008 година с уникалната по рода си гондола Peak 2 Peak. Лифтът представлява 4-километров път по въздуха, който позволява на скиорите да стигнат и до двете планини за един ден.

Лифтът е истински рекордьор – най-дълъг неподдържан участък от 3 км и най-висок лифт над долина на 436 метра.

6. Гондолата Titlis Rotair в Енгелберг-Титлис, Швейцария

Първата изцяло въртяща се гондола в света пренася пътници до височина 3208 метра на върха на Клайн Титлис висока над град Енгелберг в Централна Швейцария.

Въртящата се сфера прави едно пълно завъртане по време на 5-минутното пътуване от средната станция в Станд. Така към пътуващите се открива 360-градусова панорама към ледените поля, стръмните падини и обкръжаващите ги Урски Алпи.

7. Lessieres Express, Val d'Isere, Франция

Когато се качите на Lessieres Express, на пръв поглед той ви изглежда като всеки един седалков лифт. Той, обаче, предлага изненада, която ще накара стомахът ви да се свие. Славата му в това отношение не е случайна.

Когато двуместната кабинка изкачи острия хребет между Solaise и Le Forne и след това се спусне рязко надолу от другата страна, стомахът ви се качва в гърлото. По някаква причина чувството, че сте уязвими, нараства все повече колкото по-надолу слизате.

Ски маниаците често скачат от лифта на половината път надолу, за да се насладят на пресния сняг, но това е много опасна маневра и е много вероятно тя да бъде наказана със санкции.

8. Jackson Hole, Уайоминг, САЩ

Наречен „Големият Червен“ или „Ред Хели“, този кабинков лифт е истинска ски институция. Лифтът, който е обновен през 2008 година след 40-годишна експлоатация, пренася по 100 души от курорта Jackson Hole до връх Рандеву на 3190 метра за 9 минути.

В ден с хубав сняг опашките за лифта започват много преди часа на отварянето му. Операторите дори се опитват да разубедят по-колебливите или неопитни скиори да се качат.

9. Lone Peak, Big Sky, Монтана САЩ

Предназначен е за ползване най-вече от скиорите експерти. Превозва по 15 души по гола сала в продължение на 433 метра, за да докаро скиорите до върха на Lone Mountain на 3400 м височина.

10. Jungfrau railway, Kleine Scheidegg, Швейцария

Какво може да бъде по-вълнуващо от влак, който минава през страховития и известен връх Айгер?

Железницата Jungfrau, завършена през 1912 година, минава от Клайне Шайдег до Юнгфрауйох на 3454 метра. Това е най-високата железопътна гара в Европа.

От най-добрите дестинации до най-изгодните оферти – топ съветите за евтина ски почивка

В по-голямата част от трасето, което е дълго 9,3 км, влаковете минават през тунела Юнгфрау, към Айгер и планината Монх и продължават по стръмен хребет високо над внушителния ледник Алеч в Бернските планини.

Влаковете спират на два пъти в тунела, за да могат туристите да видят през прозореца планинския пейзаж навън, най-вече печално известната северна стена на Айгер и гара Айгерванд.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

КУКУРУНГЕЛ

КУКУРУНГЕЛ 11.02.2020 16:49

Имат хората ,но си нямат зелени отрепки.

http://coronavirus.eti.pw

http://coronavirus.eti.pw 20.03.2020 13:10

http://coronavirus.eti.pw

Бен

Бен 05.04.2020 10:07

А ние си заключваме планините!!