logo

В Кюстендил можете да карате ски и то на цели три писти

В Кюстендил можете да карате ски и то на цели три писти

Само на около 20 километра от град Кюстендил се намират трите ски писти в Осоговската планина. Цените  са символични в сравнение с големите ски центрове като Банско, Боровец и Пампорово. Пътят е добър и се почиства редовно. Ски пистите в Осогово са в непосредствена близост до базата на планинските спасители.

Осоговска планина или Осогово е планина разделена между Република Македония и България. Най-високата й точка е връх Руен, 2251 метра, който е един от 100-те Национални Туристически обекта на България. Три писти работят в планината. Най-дългото трасе "Осогово" е с дължина 910 м, денивелация 204 м и от горната и част се открива чудесна гледка към връх Руен. 

Ски писта "Осогово"

Пистата е с дължина 910 метра и широчина 45 метра. Средния наклон е 22 % при денивелация 204 метра. Влекът е тип "Котва" с капацитет 720 човека на час. Скоростта му на движение е 3,6 метра в секунда. Долната станция на ски влекът на 1634 метра надморска височина, а горната на 1838. Дължината на трасето е 913 метра.

Синя, зелена, червена – защо ски пистите имат цветове и с какви разполагаме у нас

Ски писта "Осогово " е с висока степен на трудност и е подходяща за напреднали скиори. Оборудвана е със система за изкуствен сняг и се обработва ежедневно със снегоутъпкваща техника. За любителите на силните усещания ски пистата е осветена за нощно каране.

В съседство се намира "шейнарската писта". Тя е дълга 1300 метра, но наклона е по-малък, което я прави подходяща за не чак толкова напреднали скиори. Ски пистата минава през живописна борова гора.

Ски писта "Людмил Янков"

Пистата е с дължина 382 метра и широчина 35 метра. Средния наклон е 17% при денивелация от 65 метра. Влекът е тип "Паничка" с капацитет 720 човека на час. Долната станция е на 1575 метра надморска височина, а горната на 1635.

Ски писта "Людмил Янков" е със средна степен на трудност, но е подходяща и за начинаещи скиори. Оборудвана е със система за изкуствен сняг, обработва се ежедневно със снегоутъпкваща машина и е осветена за нощно каране.

Съвети за едно различно пътешествие, които няма да прочетете в нито един туристически справочник

На ски писта "Людмил Янков" е разположен "Осогово Фън Парк", който предлага на сноубордистите уникални изживявания преодолявайки серията от кинк бокс, кинк рейл, прав бокс, С-бокс, мини бокс и други уреди за начинаещи и напреднали.

Ски писта "Три Буки"

Намира се на пешеходния път между хотел "Три Буки" и профилакториум "Три Буки". Пистата е къса и с малка денивелация, което я прави много подходяща за начинаещи скиори и сноубордисти. Влекът е тип "рибка" с ниска скорост, което позволява дори и начинаещи деца да се възползват от него.

В най-ниските склонове на Осоговската планина се намира парк Хисарлъка, който предлага чудесни условия за отдих и туризъм сред прекрасна природа и крепостни останки.

 

 

 

Коментирай