logo

Това са най-големите градове на република Коми

Това са най-големите градове на република Коми

И на края на света има живот

Република Коми се намира в Далечния север. Недостъпността и суровият климат са причините градовете на републиката да са малки по размер и малко на брой. 

Повечето градове дължат своето развитие на производството на петрол, което е в основата на икономиката на република Коми. Туристическата индустрия на градовете е свързана с националния вкус и естествената красота на региона.


Сивтивкар

Столицата на република Коми. В допълнение към официалните квартали на града, в него има и „градчета“, едно от които се нарича Париж. Това е територията на бившия лагер за френски военнопленници от армията на Наполеон. Градът е интересен със запазената си национална култура. В сградите са намерени елементи от националния декор на хората коми. А гърлено пеене може да се чуе на концерти в Републиканската филхармония.

Най-страшният водоем в Русия

Население - 245 хиляди души.


Ухта 

Първият руски град, където е открит нефт - през 16 век. Но той започва да се добива едва през 19 век. Тогава се развива развитието на града. Можете да научите за производството на петрол в региона в Музея на петрола и газа в Ухта. А в крайградската зона има много места с възхитителна непокътната природа. Уникална екосистема от редки видове дървета и застрашени животни е представена в резервата Белая Кедва. 

Население - 97 хиляди души.


Воркута 

Намира се в зоната на вечните ледове, а брегът на Северния ледовит океан е само на 180 км. Тук можете да гледате Северното сияние. Фенове на етническия туризъм идват във Воркута, за да се запознаят с живота и традициите на водачите на елени. За екстремни туристи има рафтинг с лодка по река Кара. Красотата на тундрата може да се види от наблюдателната площадка на планината Пембой. Уникалната планинска природа е запазена в резервата Хребтови. 

Население - 56 хиляди души


Печора 

Един ден е достатъчен, за да обиколите основните забележителности на този малък град. Църквата "Спаса Нерукотворного" е направена в стила на староруската архитектура. В близост до летището е издигнат паметник-хеликоптер МИ-8. В града има Алея на славата, където е запален Вечният пламък. Интересни експозиции и изложби могат да се видят в местния исторически музей. 

Саквала Чакрая - древната карта, разкриваща тайните на вселената

Население - 40 хиляди души


Усинск 

Известен е с големите си природни паметници, като например Средната порта на река Шарю и Пръстеновата скала. В самия град има необичаен паметник на Комар, който се помни от всички гости на града. Основата на индустрията на Усинск е производството на нефт и газ. В чест на това е издигнат паметник на петролния работник, който местните наричат ​​„Просякът“. На площада пред басейна е построена чешма за 25-годишнината на града. 

Население - 38 хиляди души.


Сосногорск 

Градът е построен на брега на река Ижма. Основните забележителности включват семейния парк Югуд Лун и фонтана с борови шишарки. На официалния герб на града е изобразен глухар. Ето защо скулптурата, открита в чест на 30-годишнината на общинския регион Сосногорск, е глухарът Токайуши. Единственият фонтан в република Коми се намира в Сосногорск. 

Население - 26,5 хиляди души


Инта 

Основана през 1932 година. Инта не е част от републиканската транспортна мрежа, до този град не може да се стигне с кола. Наземната комуникация с други градове се осъществява с железопътна линия, а от 2013 г. има въздушна такава. Основната атракция на Инта, водната кула на шведския архитект Тамвелиус, се помещава в Музея за история на политическите репресии. 

Население - 26 хиляди души


Емва 

Тя получава статут на град през 1985 година. От всички градове на република Коми Емва е най-младият. Предишното име на града е Княж-Погост. Сега най-близката до града и селото близо до града железопътна гара носи това име. Князът-погост се споменава в творбата на Солженицин "Архипелагът ГУЛАГ". Затворниците в този затвор са построили железопътната линия в района. 

Население - 12 хиляди души.


Вуктил

Основан благодарение на нефтеното и газокондензатното поле Вуктил. Градът е разположен на територията на национален парк, чието име се превежда като „лека вода“. В града няма забележителности. Но ще бъде интересно да посетите селата в близост до града. В ежедневието има малко признаци на цивилизация. Местните жители се занимават с риболов и лов както в древните времена. 

Население - 10 хиляди души


Микун

Градът има 933 място сред всички градове на Руската федерация по население. Той е основан благодарение на грандиозното изграждане на железопътна линия в република Коми. Можете да научите повече за това в Музея за история на Северната железница. Най-важният паметник на Микун е паметникът на В. И. Ленин близо до дома на културата. На улица Советская има паметник на Общността на фронта. 

Население - 9 хиляди души.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

L


 

Коментирай

ВалиРад

ВалиРад 09.06.2021 14:45

ТОВА Е НАЙ-ВЕЛИКАТА СТРАНА НА СВЕТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

insightevents

insightevents 09.06.2021 18:44

агенция за организиране на събития https://travel.insight-events.bg/