logo

Тайното скривалище на Световната банка - истинска непревземаема крепост

Тайното скривалище на Световната банка - истинска непревземаема крепост

Богаташите от града идвали тук през лятото, за да се насладят на прохладата на планината и чистия въздух

Ослепително бял и изящно изваян, хотел „Маунт Уошингтън“ е истинска аномалия, създадена от човека, сред дивата пустош на Белите планини в отдалечения север на американския щат Ню Хемпшир.

Този елегантен хотел от американската Позлатена епоха се намира в Бретън Удс в подножието на величествения връх Вашингтон – най-високият в североизточните щати и в Президентската верига на Белите планини.

Шокиращата истина за родното място на най-мощната валута в света

„Това е гранитна крепост. Дори и в наши дни хотелът географски е защитен от планините, които обграждат долината. Лесно можете да спрете достъпа до района като блокирате пътя про Кроуфърд Ноч на юг, където сега се пресичат Шосе 302 и Шосе 3 на север. Обграден е от 800 000 акра защитена гора от Белите планини. Кой ще мине пеша през това?“, казва пред Би Би Си Крейг Клемър, директор продажби и маркетинг в хотела.

По време на Втората световна война Mount Washington Hotel е бил избран за среща, която решила съдбата на съвременната икономика и политика.

В началото на лятото на 1944 г. войната бушувала с пълна сила, но успехът на Десанта в Нормандия през юни дал на съюзниците увереността, че могат да спечелят срещу силите на Остта. Въпреки че краят на войната бил далеч, лидерите на съюзническите държави вече мислели как да бъде възстановена световната икономика.

През този юли представители на 44 държави се срещнали точно в Mount Washington Hotel, за да начертаят рамката за следовенното икономическо развитие. Тази среща, известна още като Бретънудудската конференция, завършила със създаването на Международния валутен фонд и Световната банка.

Под ръководството на американския президент Франклин Делано Рузвелт и британския премиер Уинстън Чърчил Джон Мейнард Кейнс - начело на британската делегация, и Хари Декстър Уайт - сътрудник секретар в американското министерство на финансите, се срещнали в хотела със 730 делегати.

В продължение на три седмици те спорели и обсъждали комплекс от икономически принципи, които се превърнали в Бретънудската система. Тя включвала създаването на МВФ и на Международната банка за възстановяване и развитие и Световната банка. Споразумението не било подписано чак до 1946 г. Единствената държава, участвала в конференцията и не подписала споразумението, бил СССР.

В Mount Washington Hotel все още се събират икономисти за срещи и лекции. Златната стая, където е подписано споразумението, показва снимки на делегатите и бронзови табелки с имената им от техните стаи. Масата, използвана при подписването, още е запазена, а около нея са същите столове, на които седели делегатите.

В съседната Голяма бална зала от 10 до 15 ч. всеки ден делегатите слушали теориите на икономиста Кейнс и споровете около тях. Между тези стаи е стълбището, където Кейнс се строполил, получавайки инфаркт.

„Той продължил с конференцията. Той имал това британско качество да запазва самообладание в момент на трудност“, обяснява КЛемър.

Хотелът е отворен през 1902 г, след като бил построен от въглищния магнат Джоузеф Стикни. Богатите му обитатели от града идвали тук през лятото, за да се насладят на прохладата на планината и чистия въздух.

През 1944 г. американското правителство наело целия хотел за конференцията. Било решено, че сградата има нужда от освежаване. На работниците било казано, че всичко трябва да бъде боядисано бяло, за да изглежда ново. В наши дни се възстановява видът на хотела от времето на Позлатенаата епоха.

Сега Mount Washington Hotel е част от комплекса Omni Mount Washington Resort, който включва бутиков СПА център, голямо голф игрище, най-голямата ски зона в Ню Хемпшир и въжена линия.

Абсурдните данъци в САЩ, за които дори не сте предполагали

През 1944 г., обаче, световните лидери не дошли тук за почивка. Мястото за конференцията било снимателно избрано. Първо заради уединението и безопасността, но също и поради факта, че хотелът бил достатъчно голям да побере всички секретари, сътрудници и прислужници на делегатите.

Разбира се, не без значение бил и прочутитят чист въздух на Белите планини. При избирането на местоположението прочутият Кейнс казал: „За бога, не ни пращайте във Вашингтон през юли, защото всички ще измрем“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай