logo

Странни израстъци се появяват на много места в Сибир

Странни израстъци се появяват на много места в Сибир

Климатичните промени засегнаха и тайгата, може да стане страшно

Репортерът на Би Би Си Стив Розенберг пътува до сибирския регион Якутия, за да разследва големите и странни израстъци на повърхността на земята, която иначе е замръзнала в тази област.


Розенберг искал да проучи как топенето на вечния лед влияе не само върху климата, но и върху ландшафта и живота на хората в Сибир.
Учените предупреждават от известно време, че обширни райони на Сибир, които иначе са замръзнали през цялата година, независимо от времето на годината, бавно се топят. Последиците за климата могат да бъдат много опасни.

Защо самолетите днес летят по-бавно, отколкото преди 40 години?

А именно, учените вярват, че топенето на пермафроста отделя големи количества газове, което може допълнително да влоши и без това острия проблем с изменението на климата.


Тези израстъци на земната повърхност са описани като „белези от изменението на климата“. Поради топенето на вечния лед, част от земята се срива по-ниско, тъй като някои от тези израстъци са пълни с вода, последицата е създаването на големи езера.


Всичко това е доказателство, че повишаването на температурата драстично променя сибирския пейзаж.

Какво крие най-големият и загадъчен остров на Земята

За хората, които живеят там, ще има много конкретни последици - по-малко площ за паша на добитъка, но и затруднено движение поради големите израстъци.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

m2 test

m2 test 20.09.2020 8:22

test comment