logo

Швейцарските Алпи ви се струват непостижима мечта? Вижте топ 10 на най-евтините курорти там

Швейцарските Алпи ви се струват непостижима мечта? Вижте топ 10 на най-евтините курорти там

Курортите в Швейцарските Алпи са от световна класа – и би трябвало да са в списъка на всеки запален скиор. Няма как да се отрече, че Швейцария не е най-евтината страна за почивка. И ако средствата ви за ски ваканция са ограничени, ще намерите доста по-ниски цени за храна, карти за лифт и уроци в Италия и Австрия.

Но това не означава, че не можете да отидете в Швейцария без да се разорите. Има няколко икономични варианта да си доставите това удоволствие без да оставите в дългове внуците си.

Това са 10-те най-добри курорта в Швейцарските Алпи за тази цел:

Давос

Давос е голям скиорски град, което означава, че по отношение на нощувки и храна има безкрайни възможности за евтини оферти. Най-бюджетният вариант е като си осигурявате храната сами, а в града има супермаркети от някои от най-големите вериги. Цените за хранене навън са малко по-недостъпни – около 5 евро за супа и 20 за паста. От Давос, обаче, можете да се спуснете по едни от най-известните писти, включително и на съседния и по-лъскав Клостерс. Можете да си купите пропуск за всички 300 км писти или отделни за всяка планина. Карането на ски крос кънтри пък е безплатно.

Френските Алпи за начинаещи - Топ 10 на курортите, където овладяването на ските е песен

Les Diablerets

С Ледник 3000 надвесен отгоре, курортът предлага прекрасни условия за ски в началото и края на сезона. Което означава, че можете да се възползвате от най-изгодните оферти за почивка докато се наслаждавате на отлични писти. Деца до 9 години ползват безплатен лифт. Местоположението му е изключително достъпно с влак от Женева и е на 2 часа и половина с кола от цели четири летища – Женева, Берн, Цюрих и Базел. Най-икономично ще ви излезе храненето с пазаруване от местните магазини.

Interlaken

Интерлакен е град, намиращ се между две езера, с ж.п. гара и четири летища на около 2 часа път с кола. Добрата му свързаност го прави голям хит сред пътешествениците през лятото и му носи славата на бюджетна дестинация за зимата. Макар да няма свои свобствени ски писти, с влак бързо се стига в района на Юнгфрау, където са популярните ски зони Венген, Гринделвалд и Мурен с общо 213 км снежни склонове.

Nendaz

Нендаз ви дава възможност да карате по терените на Фербиер без да се подлагате на шума и суматохата. Двата курорта делят една и съща ски зона, най-голямата в Швейцария – Четирите долини. Но по отношение на цените Нендаз е по-евтиният вариант. Начинаещите имат безплатен достъп до Park Tracouet, където да усвоят основните скиориски умения, а на касата на лифта има много икономични варианти за карти. Като за начало можете да си купите пропуск Printze pass, който покрива 220 километра зона и е с цели 60 швейцарски франка от този за цялата зона от 412 км.

Crans Montana

Най-страхотното нещо в този курорт е, че е огромен. Наред с лъскавите СПА хотели има и много малки евтини стаички. Най-ниски са цените в апартаментите, където не се предлага изхранване, в покрайнините. Често там има кокетни малки басейни и уелнес оборудване, така че не сте напълно лишени от удоволствия. Ако сами си готвите ястията и си носите пакетиран обяд на пистите, ще успеете да се придържате към нисък бюджет.

Villars

На по-малко от час и половина с кола от летището на Женева или удобно пътуване с влак – вие ще решите как да стигнете до Виларс. Важното е, че има много писти, от които да се възползвате – склоновете са свързани с Gryon и Les Diabrelets, давайки въ възможност да ползвате цели 220 км. Карането извън разгара на сезона винаги е изгодно, още повече, че на склоновете на Ледник 3000 има достатъчно количество сняг от есента до пролетта.

St Moritz

Вярно е, че това е един от най-луксозните курорти наоколо, но има начини да карате ски там без излишни екстри. Ако планирате да си резервирате ски училище, Клуб Медс спестява доста пари. Освен че предлагат олинклузив, което означава нито стотинка харчене за храна навън, там организират ски училища и пускат карти за лифт на изгодна цена. Освен това има безброй апартаменти под наем, където цените са доста разнообразни. Най-изгодно е да си купувате храната от магазина, а въпреки че курортът се слави с висока гурме репутация, можете да откриете няколко местенца, където няма да ви одерат кожите, след като обядвате.

Grindelwald

Тъй като това е единственият курорт в планината Юнгфрау, където може да се отиде с кола, можете да спестите от самолети и трансфери като заминете директно с автомобил. Още по-добре, ако апартаментът или хотелът ви имат безплатен паркинг. Можете да си купувате храна от близките супермаркети, но още по-добре е да заредите в огромния хипермаркет в Хаймбърг и да избегнете завишените цени в курорта. Яденето навън е по-скъпо, но не невъзможно. Колкото до карането на ски – цялата Юнгфрау е покрита с 206 км снежни и живописни склонове, а в края на сезона има отстъпки от офертите с около 20%.

Saas Fee

Тук ще се наложи да изкарате по-скромно откъм храна и настаняване, но няма да се лишите от нищо докато карате ски. Местните склонове предлагат едни от най-добрите условия за ски в Алпите, благодарение на огромния ледник Алалин. Ако се ограничните само в региона, ще разполагате със 145 км писти. Но дори и пропуск за цялата зона можете да намерите с доста съществена отстъпка.

2 часа път с кола от София и сте там – на ски в Бабин зуб

Arosa

Ароса е легендарен СПА курорт, но не е задъжлително да вадите пари за минерални извори и терапии за тяло. Повечето от апартаментите, които не предлагат изхранване, струват по-малко за цяла седмица, отколкото една нощувка в петзвездните хотели. Ако ще си готвите сами, по-добре се заредете с провизии по пътя в близкия Ленцерхайде. Карането на ски, обаче, е феноменално и можете да се развихрите на цели 225 километра.

 

Коментирай