logo

Най-дългата пързалка за шейни в света – километри кеф и вино по пътя ВИДЕО

Най-дългата пързалка за шейни в света – километри кеф и вино по пътя ВИДЕО

Точно там ще изпитате тръпка, която ще запомните за цял живот

От живописното селце Гринделвалд, сгушено в Бернските Алпи, е трудно да се види върха на планината Фаулхорн. Въпреки това точно тук е мястото за невероятни приключения, които ще оставят трайни спомени у цялото семейство, но най-вече у децата, които ще искат да се завръщат тук години наред, след като отдавна са станали възрастни.

Заобиколено от снежни върхове, бруленото от вятъра било на Фаулхорн изглежда почти незабележимо, но всеки, който се изкачва в планината, бързо ще открие една невероятна находка – най-дългата писта за шейни в света, дълга 15 км от върха до долу, информира Travel and Leisure.

Къде в Европа можете да карате ски и да отидете на плаж в един и същи ден

Точно там ще изпитате тръпка, която ще запомните за цял живот.

Изкачването по Фаулхорн докато си носите шейната от последния лифт или автобусна спирка отнема около 3 часа и дори само гледките по пътя си струват усилието. Точно от другата страна на долината се вижда впечатляващата северна страна на връх Айгер с неговата блестяща ледена покривка. Наоколо се виждат величествени алпийски върхове като Юнгфрау, Шрекхорн и Ветерхорн.

Въпреки че в прехода могат да се включат деца и възрастни, той не е за неподготвени туристи. Както и за такива, които нямат достатъчна мотивация. За децата това може да шанса да получат горещ шоколад, а за възрастните – греяно вино, докато се спускат надолу.

След като стигнете върха на пистата, който се намира на 2700 м надморска височина, пред вас няма друг път, освен надолу. Единственият начин да слезете е на шейна, която развива страховита скорост.

Наречена „Големия Пинтенфриц“, на името на ексцентричен местен жител, пистата за шейни има мистериозна и интересна история. Фриц притежавал кръчмата на върха на Фаулхорн преди почти 100 години и обичал да прекарва вечерите си в селото без жена си. Той се спускал с шейна и някак успявал да изкачи 15 км по тъмно до изгрев слънце.

Вертикалното спускане от 1500 метра с шейна покрай обори с крави и замръзнали потоци е зашеметяващо изживяване. Някои любители на екстремностите го правят за 30 минути. Но повечето хора спират, за да се стоплят и да си починат в някое от малките ресторантчета-хижи, с каквито са осеяни тези склонове. Там сервират горещо фондю, горещ шоколад, кафе с алкохол и още швейцарски изненади.

Независимо от скоростта, гледката е изумителна.

За да бъдете добре екипирани, шейни, шлемове и зимни дрехи можете да наемете долу в селото или в края на лифта. Ветераните в спускането с шейни твърдят, че най-добрите са дървените. Мнозина избират старомодния вариант, но има и такива с нов дизайн, които са много по-бързи. Те също са изработени от дърво, но по-ниско към земята, а горната част е направена от леко найлоново покритие и хората вътре са на по-голямо разстояние един от друг.

Къде можем да се пързаляме с шейна край София

Предупреждение от експертите: не се пързаляйте с нищо пластмасово или надуваемо. Когато потеглите, следвайте всички знаци за безпасност, поставени на пистата. Пързалянето по корем е забранено. За да можете да управлявате добре, трябва да сте седнали.

Ако видите, че ръбът на скалата се приближава твърде бързо или може да се блъснете в дърво или коза, най-добре е просто да скочите от шейната. Само не забравяйте да държите здраво въжетата ѝ, за да не продължи да се пързаля надолу без вас.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай