logo

Мощни ледници, тюркоазени езера и огромни водопади: Добре дошли в норвежкото царство на природата

Мощни ледници, тюркоазени езера и огромни водопади: Добре дошли в норвежкото царство на природата

В село Стрин можете да карате ски и през лятото

Само една снимка от птичи поглед е достатъчна, за да ни накара да се влюбим в норвежкото село Стрин. Разположено в южната част на Норвегия в лабиринт от острови, полуострови, заливи, реки и национални паркове, изглежда като идеалното място за зимна ваканция - и наистина е така.

Съставена от няколко малки села, тази община има своя център в едноименното село Стрин, а основният поминък тук са добитък, отглеждане на плодове и зеленчуци, горско стопанство и, разбира се, туризъм. Тук живеят около 7000 жители, които се считат за много добри домакини. Туризмът се развива от средата на 19-ти век, така че местните жители от поколения възпитават традицията да забавляват посетители от цял ​​свят.

През селото тече река Стринелва, която създава красива гледка. Името й в превод означава „силен извор“ и ако поне виртуално се разходите из мястото, ще разберете защо е така. Всичко е кристално чиста, тюркоазена вода.

Европейци, пътували из Щатите, показаха шокиращи неща СНИМКИ

Пейзажът спира дъха: мощни ледници и планини се отразяват във водата, особено водопадът Рамнефелсфосен, който е един от най-големите водопади в света. Състои се от 4 взаимосвързани водопада, от които най-високият е 405 метра, като заедно те образуват голям водопад от цели 818 метра.

Стрин се гордее и с най-голямата липа в Северна Европа, а близкият национален парк Йстестедалсбрин има един от най-големите ледници в Европа, великолепният Йдастедал. Само ледниците привличат почти половин милион туристи годишно. По пътя към него можете да видите невероятни сцени като карети, които теглят коне над стария мост, докато под него дивата река внушава страх в костите.

Разбира се, тоза място е изключително популярно сред любителите на ски, особено през лятото, когато природата е по-спокойна и позволява ски на слънце, но в реални зимни условия. Летният ски курорт Стрин се намира на 1065 метра надморска височина и е един от най-популярните ски курорти в Северна Европа.

В допълнение, ски курортът е част от Гамле Стринефелсвеген. Построен е в края на 19 век и днес се смята за шедьовър на инженерството и пътното строителство. Пътуващите го обожават, защото преминавайки през него, можете да видите най-красивите части на норвежката природа.

Това е най-дългият мост в Европа: Той се простира на 17,2 км и може да издържи на силно земетресение

Не мислете, че когато казват, че Стрин е село, тук няма какво да се види. Това е село по норвежки стандарти, така че разхождайки се по улиците на по-населените райони можете лесно да си помислите, че сте в град. Има магазини, кафенета, ресторанти, музеи, хотели.
Но всичко е подредено в околностите, така че не се изненадвайте, когато видите кози или овце, които дремят спокойно насред оживен път между мощни планини и широки реки. Те са там в ежедневната си разходка, а вие сте просто гост.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай