logo

Къде можем да се пързаляме с шейна край София

Къде можем да се пързаляме с шейна край София

Пет места около столицата, които все още не са толкова популярни

След като през последните дни зимата се разгърна в пълната си мощ, а противоепидемичните мерки свеждат до минимум вариантите за забавления в града, много жители на столицата търсят спасение в планината.

Това обаче доведе до невероятни задръствания през последните уикенди по пътя към Алеко и Златните мостове, а доста голяма част от хората изобщо не успяваха да стигнат до крайната точка, на която бяха запланували да извадят шейните и да оставят децата да се забавляват.

Това налага да се огледаме за алтернативни на Витоша варианти, които да ни гарантират както добри условия за пързаляне с шейни, така и минимална възможност за пренаселеност.

Страната с 52-годишна забрана за пътуване

Подбрахме пет места около столицата, които са подходящи за спускане с шейни и не все още не са толкова популярни:

Бонсови поляни

Истината е, че местността над Горна баня е позната на повечето софиянци и през уикенда там също е доста натоварено, но в никакъв случай не надминава Витоша по този показател.

Бонсови поляни се намира няколко километра над квартал Горна баня, в Люлин планина. В района има пространство за паркиране, а наклоните по хълмовете са разнообразни - стават както за по-малки, така и за по-големи деца.

На 10 минути се намира и Горнобанският манастир, ако държите да добавите културен елемент към уикенд разходката ви.

Хижа Селимица

Това е една по-малко популярна част на Витоша, която изобщо не е за подценяване. Южният склон гарантира повече слънце, а възможност за паркиране има както след село Кладница, така и направо пред хижата.

Селото се намира на около 20 км от столицата, а от хижата - на 3 км. Вариантите за приключения с шейна са около самата хижа, както и по пътя към Острица или към Черни връх. Там хълмовете са в изобилие и предлагат различни наклони. 

В района можете да разгледате Кладнишкия манастир, който се намира на пътя към Селимица. 

Село Желява

Разположено в близост до Кремиковци, до селото се стига, след като от магистрала Хемус се отклоните на отбивката за село Яна. След това продължавате през Желява, докато има асфалт. От там се откриват безброй варианти за пързаляне с шейни.

Как се обслужват милиардери на суперяхти – разкази на съсипани служители

Мястото е добре познато на колоездачите, които харесват естественото планинско трасе заради южното му изложение, подходящо за целогодишно каране. Близостта му до София - около 25 км, пък го прави идеално за уикенд разходки.

Паничище

Следващото ни предложение ще ви отдалечи малко повече от столицата. Паничище се намира на около 80 км от София, в близост до Сапарева баня, в полите на Рила планина.

В съчетание със ски пистите, които предлага курортът, има отделено специално място за спускане с шейни по трасе, дълго 1130 метра. 

Боровец

Щом сме решили да се отдалечаваме от София, няма как да пропуснем Боровец. Най-старият зимен курорт у нас е на по-малко от 70 км от столицата. 

На пистата “Червено знаме” има специално оградено място за спускане с шейни. Най-малките малчугани могат да се позабавляват и в специализирания детски парк "Борокидс". 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай