logo

Градът, в който всички жители живеят в една сграда

Градът, в който всички жители живеят в една сграда

Уитиър е сред най-необикновените селища в света

В Аляска има град, който може би може да се нарече най-необичайният и най-малкият. Целият град Уитиър се помещава в една сграда, включително не само самите жилищни апартаменти, но и магазин, поща, басейн и дори църква.

Самият град е основан в средата на 50-те години на миналия век като военно пристанище - тук са били разположени казарми за американската армия. Военната база била от значение до края на Студената война и когато СССР загуби тази война, нейното присъствие стана без значение - „новата Русия“ вече не представляваше такава заплаха за САЩ.

В резултат военните напуснали града - въпреки това 31 цивилни останали да живеят тук. Градът дори се разраснал, ако може да се каже така за заселването на една сграда - но сега тук живеят малко над 300 души.

През лятото, казват те, броят на жителите достига хиляда - очевидно идват тези, които искат да "живеят сред природата".

Ресторант предлага златен хамбургер

Самият жилищен комплекс, в който сега живеят хората, се нарича "Кулите Бегич".

Построен е през 1957 г. и относително близо до друга сграда, наречена сграда Бъкнер, вече изоставена. Доколкото може да се разбере, всички местни жители се преместили в "кулите", когато станало ясно, че са останали твърде малко хора.

Настоящият жилищен център, дом на всички жители на Уитиър, също има много обществени съоръжения, от магазин и кафене до плувен басейн и дори малък хотел. Разбира се, там има и училище - в края на краищата тук живеят пълноценни семейства и следователно има деца, които трябва да учат.

Пътешественички разказаха за най-откачените си СПА преживявания

Очевидно училището се намира в една от малките офис сгради наблизо, тъй като се съобщава, че подземен тунел води там от сградата.

Това решение беше постановено на етапа на проектиране, тъй като една от строителните задачи е да се даде възможност напълно да се изключи необходимостта да се излиза навън. Метеорологичните условия тук не винаги са благоприятни.

Да, разбира се, самата 14-етажна сграда, която включва, наред с други неща, 150 апартамента, в които съответно живеят всички местни жители, това не е единствената сграда в областта.

Наколо са построени много технически сгради - очевидно гаражи и работилници.
В района има много стари лодки - изоставени или в ремонт. Това не е случайно, тъй като градът е разположен на брега на залив. Тук минава и железопътната линия, а до 2000 г. единственият начин да се стигне до Уитиър е влакът, който минава през 4-километров тунел, прокаран през планините.

По-късно тунелът е разширен, което прави възможно преминаването през него с автомобили. Така че сега в града има много паркирани превозни средства - обаче можете да карате през тунела само като се редувате с влака, в определени часове. А през нощта се затваря изобщо.

Казват, че сега местните жители се шегуват с факта, че преди каквито и да било коронавируси, те са живели в самоизолация.

Вярно, това не спаси някои от вируса - наскоро едно от семействата се разболя, като в крайна сметка просто спря да напуска апартамента си. Останалите „съграждани“ им помагаха, като носеха храна и се грижеха за всичко останало.

Като цяло тук рискът от получаване на „корона“ се приема повече от сериозно. Например, временно затвориха всичките си обществени места и по общо съгласие спазват правила като „не повече от едно семейство в асансьора“ и отказ на каквито и да било „квартални партита“ дори в коридорите на сградата.

Между другото, сградата има единна вентилационна система - и жителите са запечатали вентилационните отвори в апартаментите си.

Един от най-големите източници на доход в Уитиър е туризмът - и този доход разбираемо е спаднал драстично. Преди това в града идвали около 40 круизни кораба, туристите осигурявали доходи за местното кафене, хотел и магазин.

Сега в този „град с една къща“ е тихо, но хората живеят, учениците учат, някои ходят на работа - обичайният живот на най-необичайния град в Аляска, а може би и в света.
Нека добавим една интересна подробност: градът е кръстен на ледника със същото име, който се намира наблизо. А ледникът е кръстен на американския поет Джон Грийнлиф Уитиър.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай