logo

Големият въпрос: ще го бъде ли изобщо ски сезонът тази година

Големият въпрос: ще го бъде ли изобщо ски сезонът тази година

Някои писти вече работят, но браншът виси на косъм заради пандемията

Големият въпрос, който хората си задават във връзка със ски сезона 2020/21 е ще бъдат ли изобщо отворени пистите. Краткият отговор е: „Да, много вече отвориха“. Но както разбрахме през март тази година, има опасност той бързо да се промени на „Не, няма“.

Всичко зависи от коронавируса и от това къде се борим с него. Наличието на ваксина би променило значително ситуацията. Междувременно научихме няколко съществени неща за пандемията до момента: сериозността на вируса и това как хората се борят с него се различават много от една държавата до друга; колкото повече сме в ситуация на пандемия, толкова повече страните търсят начини да функционират възможно най-нормално.

Има такова място! Вижте единствения ски курорт, който никога не затваря врати

Освен това видяхме, че в Южното полукълбо сезонът си вървеше и как действаха отделните страни, съобщава inthesnow.com.

Всичко си беше доста спокойно, ако не се брои затварянето на границите на Нова Зеландия и Лесото и въвеждането на ограничителни мерки и намаляване на броя на хората на пистите в Австралия, Чили и Аржентина. Засега в Алпите такива неща не се планират. Отворени бяха ски зони в Австрия, Франция, Италия, Япония, Норвегия, Швейцария и САЩ за каране през лятото.

Как работят те зависи от отделните държави, но поне в Алпите засега нещата изглеждат съвсем нормално, с изключение на изискването за носенето на маски и за спазването на известна дистанция, там, където това е необходимо.

Кои курорти вече са отворени за Сезон 2020/21

Над 20 ски зони вече отвориха врати в Алпите и Скандинавия още в началото на есента и нямат планове да затварят (ако вирусът позволи) поне до пролетта на 2021 г.

Хинтертукс и Цермат никога не затварят ски зоните си, освен при лошо време (или пандемия от коронавирус), а Саас Фе има сезон, който започва през юли и завършва през април на следващата година.

Ледниците, които ще отворят съвсем скоро за Сезон 2020/21:

Условията за началото на ски сезона започват да се наблюдават оше в средата на септември и засега няма индикации, че 2020 г. ще е по-различна по отношение на началните дати.

Над дузина ледници в Алпите отвориха врати за скиори в началото на октомври, подпомогнати от обилния снеговалеж в края на септември, заради който Ледник 3000 отвори с месец по-рано от обичайното, след като там падна над метър пресен сняг.

Зони извън ледниците

Някои курорти като Леви и Рука във Финландия, както и Кицбюел в Австрия, започнаха сезона рано, използвайки сняг, натрупан на купчини и запазен покрит през лятото, който беше разпръснат по склоновете, когато температурите паднаха.

Курорти на голяма височина

Идва ред на третата вълна – обикновено високо в Северна Америка, където температурите падат под нулата в края на септември в Колорадо. Натрупването на снега започна в края на септември, което е обичайното. В курорти като Арапахо Базин, Кийстоун и др. всяка година има надпревара кой ще стартира първи, като победителят най-често отваря в края на октомври.

Перито Морено - „Синият рай“, който обърква учените

Курортите, които предстои да открият сезона:

Ноември

13 Breckenridge, Colorado, USA

14 Mammoth Mountain, USA

18 Winter Park, USA

19 Obertauern, Austria

20 Heavenly, Park City and Stowe, USA 

21 Val Thorens, France

25 Squaw Valley

26 Whistler Blackcomb (Until Dec 8 only for season pass holders)

27 Saalbach Hinterglemm

28 Tignes & Val d’Isère

Декември

5 Alpe d’Huez, Courchevel, Les Menuires, France

Fernie, Canada

12 La Plagne

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай