logo

Държавите, за които не сте предполагали, че имат ски писти

Държавите, за които не сте предполагали, че имат ски писти

Обикновено хората ходят до Алпите, Скалистите планини и дори Патагония за своята доза зимни спортове

Ако сте запален скиор или сноубордист, няма как да не сте мечтали да изпробвате пистите и зимните курорти в чужбина. Карането на ски в друга държава е невероятно преживяване – не само от културна гледна точка, но и лично, географски, а защо не е духовно.

Обикновено хората ходят до Алпите, Скалистите планини и дори Патагония за своята доза зимни спортове. Но ски зони и курорти има по цял свят. Вероятно не сте чували за пистите в Мароко, Тасмания, Афганистан и много други екзотични дестинации.

Вижте 9 невероятни места, за които не би ви минало през ума да свържете с карането на ски:

Прекрасна приказка от сняг и лед: Град, който трябва да посетите поне веднъж в живота си през зимата

Трудос, Кипър

Когато си представите средиземноморския остров Кипър, виждате бели плажове, пълни водни паркове и синьо небе. И наистина, повечето хора идват ток заради топлото време, на меден месец и плаж.

Но тук има и ски курорт. И въпреки че има само три влека и един лифт (наречени Хермес, Афродита, Хера и Зевс), планината има доста постоянен снеговалеж, който осигурява постоянна работа от 1947 г., когато е създаден курортът. В планината има 4 писти и отличен крос-кънтри маршрут, съобщава iexplore.com.

Мзаар, Ливан

Ску курортът Мзаар е разположен в Кфардебиан в началото на Ойон ел Симан. Луксозният курорт има 42 склона и писти с дължина 80 км за всички любители на зимните спортове – скиори, сноубордисти, крос-кънтри, снегомобили. Сезонът трае около 4 месеца.

Освен че е чудесно място за спорт, планината предлага и невероятни гледки към Ливан. От върха можете да видите крсивата долина на Бекаа, планината Хермон и Лакук, крайбрежни градове и, в много ясно дни, целия път до столицата Нейрут.

Уганда

В Уганда може рядко да пада сняг, но когато това се случи, обикновено е в планините Рувензори. Тук, обаче, няма да намерите удобни лифтове и други екстри, а ще трябва да се потрудите, за да можете да се възползвате. С добра екипировка и решителност можете да изкачите един африкански връх и да се спуснете по склоновете му с голямо удоволствие.

Някои от най-високите върхове стигат височина над 5000 м и са осеяни с ледници по най-високите склонове. Досега са идентифицирани 43 ледника, но ако наистина искате да се пробвате по някоя от тези древни формации, по-добре да побързате. Учените предвиждат, че всички 43 ледника ще се стопят напълно до 2030 г. заради глобалното затопляне.

Връх Олимп, Гърция

Известна като „Тронът на Зевс“, тази масивна планина получава по близо 9 метра снеговалеж на година. Но да изкатерите Олимп с цел да се спуснете от него не е лесна задача. Изкачването ще е възможно, само ако боговете го позволят, а спускнето ще е наистина незабравимо.

Кашмир, Индия

Традиционно считан за гореща дестинация за храна, култура и история, Кашмир е и своеобразна Шангри-Ла за ски ентусиастите. Има няколко зимни курорта в региона и всички се радват на обилен хималайски снеговалеж през зимните месеци. Най-известният е Гулмарг, но там са също Апхарват и Тангмарг.

Ако искате да озбегнете опашките за лифта и паркингите, Хималаите са върховното място за екстремно спускане. Няколко компании предлагат водачески услуги и ще ви отведат до някои от най-чистите и непокътнати планински склонове на планетата.

Бен Ломонд, Тасмания

Австралийският остров Тасмания се намира на юг от Мелбърн и всъщност е много по-близо до Антарктида, отколкото мнозина си представят. Затова и не е изненада, че там има ски курорти, но просто много хпра просто не го знаят.

Бен Ломонд работи от 1929 г. Той се разраства устойчиво през годините и се усъвършенства. Днес той е първокласна ски зона за цяла Австралия.

Дизин, Иран

Дизин всъщност е един от най-високите курорти в света и един от най-популярните в Близкия Изток. Издига се на 3600 м надморска височина. Сухият и суров климат е причина за един от най-пухкавите и обилни снеговалежи в света.

За хората, които постоянно преследват зимата, ски сезонът е по-дълъг от обичайното заради голямата височина и обикновено е цели 7 месеца. Но дори и когато снегът се стопи, лифтовете продължават да работят, защото Дизин е важен център за ски през лятото и може да се посещава целогодишно.

Оукаимден, Мароко

Времето е Мароко е игра на тото и курортът е малък. Но ако сте в района, защо да не се отбиете в най-високия ски курорт в Африка? Има еди лифт, 4 влека и общо 5 писти.

Придържайте се към обозначените писти или се изкачете до върха (никойлифт не изминава целия път в планината), за да удължите сускането си с още няколкостотин вертикални метра. Курортът е само на 70 км от Маракеш, така че дори и да не случите на сняг, винаги ще имате много възможности за забавление.

Няколко държави, за които не сте предполагали, че имат страхотни плажове

Хазараджат, Афганистан

Въпреки липсата на каквата и да е инфраструктура (няма хотели, хижи, лифтове, заслони и има съвсем малко магазини за екипировка под наем), постоянно нараства броят на скиорите авантюристи, които изкачва склоновете на планината Кохи-Баба, за да се спуснат. Отнема около час изкачване за 2-3 минути спускане, но очевидно това не ги отказва.

Преживяването е уникално и можете да го получите само в Афганистан. Ще видите зашеметяващи пйезажи от Хиндукуш и будистките ниши в Бамян. Ще минете покрай малки колиби, хора, които пренасят вода на магарета или си търсят козите. Никъде по света не можете да видите всички това само за един ски ден.

 

Коментирай