logo

Брокенски призрак. Къде можем да видим тази рядка оптична илюзия

Брокенски призрак. Къде можем да видим тази рядка оптична илюзия

Той може да се появи във всеки доста влажен регион

Глория е оптичен феномен под формата на ореол във формата на дъга, който рамкира сянката на силуета на човек или предмет върху облак. Например, може да се види в небето, когато летите в самолет или сте в планината. Това е много необичайно и красиво явление. Смята се, че в момента, когато имате късмет да го видите, дори можете да си пожелаете желание.


Глория може да се види във всеки доста влажен регион (ще обясним защо по-късно), но най-често хората виждат този дъгови ореол около сенките си, докато са на върха на планината Брокен в Германия. Оттук и името Брокенски призрак.


Условия за възникване на Глория

Не можете да видите Глория просто на улицата. За това трябва да се спазват всички необходими условия.

Тя може да се появи само в момента, в който стоите между слънцето и облака. Освен това, на достатъчна височина, така че сянката ви да се вижда на този облак. Или да летите със самолет. В този случай силуетът на сянката на самия самолет ще бъде „призрачен“. По принцип височината над земята е от решаващо значение. За да опростите, тогава вие (или самолетът, в който се намирате), както и слънцето и облакът, трябва да сте точки на една права линия.

„Черните деца“: Как китайките надхитряваха забраната и забременяваха повече от веднъж

Когато слънцето грее в гърба ви и погледнете в посоката на облака, ще видите как цветните дъгови пръстени рамкират вашия силует върху облака. Сякаш самият Бог слиза при вас с добри новини. Най-малкият ореол кръг обикновено е син, а външният кръг е червеникав. Освен това, дъговите кръгове могат да се повтарят, но с по-малка интензивност.

Спомнете ли си, че в началото беше казано, че това явление може да се наблюдава в доста влажен регион? И ето защо. Светлината, която падна върху облака, се отразява в капчиците влага на този облак по такъв начин, че той я връща в същата посока. Ето защо можете да го видите.

Ясно е, че всъщност няма цветни кръгове по облаците и те са само оптична илюзия, но много красива. Всъщност от латински език „глория“ се превежда като украшение.

Между другото, източникът на светлина зад вас може да бъде не само слънцето, но и луната.


"Светлината на Буда"

Така наричат ​​тази оптична илюзия в Китай. Още през 63 г. сл. н. е. това явление вече е записано в писмени източници. Когато монасите видели дъгови кръгове около тяхната сянка върху облак на планината Емейшан, те тълкували това като вид близост до Буда и другите божества. При медитация те постигали просветление и степента му се преценявала от появата на такива дъгови кръгове.

Такса COVID-19 вбеси турист в Испания

Не знам как за просветлението, но с часове, понякога в студа, медитацията на планината и гледането на сянката ви е знак за сила на волята и абсолютна дълбока вяра. Не напразно монасите са в хармония със своя вътрешен свят.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай