logo

Безопасна ваканция: топ 10 на зимните курорти с най-чист въздух и най-висока хигиена

Безопасна ваканция: топ 10 на зимните курорти с най-чист въздух и най-висока хигиена

Проучването взема предвид факторите, които семействата гледат докато си избират място за почивка

Проучване, направено сред 100-те водещи зимни курорти в света, определи кои са най-чистите. Компанията Club Med разглежда няколко критерия, за да подреди класацията, но сега в тях са включени два фактора, които не са отчитани преди. Причината е пандемичната обстановка и нещата, за които не сме се замисляли досега, но които ще бъдат част от „новото нормално“ за пътуванията в бъдеще.

От компанията са събрали информацията за нивото на хигиена в курортите от докладите от пробните посещения, проведени от германския сайт SkiResort.info. Информацията за качеството на въздуха пък е взета от Световния индекс за качеството на въздуха.

Първото място по тези показатели заема френски курорт, второ – испански, а трето – отново френски. Всъщност местата за зимен туризъм във Франция са най-много в тази класация, следвани от Австрия, Испания и Швейцария.

Класацията е изготвена на базата на общо шест критерия, според които Club Med се опитва да определи кои са „най-добрите семейни ски курорти“ като взема предвид факторите, които семействата гледат докато си избират място за почивка: достатъчно сняг, лесни писти, брой ресторанти, подходящи за деца, и количество на места за настаняване от висок клас.

Въпреки че първите три курорта в класацията имат висок общ резултат, компанията посочва, че четвъртият и петият – Кицбюел и Капрун всъщност са първенци по отношение на чистотата в местата за настаняване и на въздуха. По тези два може би най-важни показателя на челно място е и френският Ла План.

Ето кои са най-добрите курорти в света, подходящи за семейна зимна почивка този сезон (ако условията го позволяват):

1. Тин (Tignes), Франция

Със своите извънземни гледки към великолепния регион Рона-Алпи в Югоизточна Франция, Тин е всичко което ви трябва. Това е най-добрият семеен зимен курорт в света. Ще бъде замаяни от вълнение, когато пристигнете на това великолепно място – най-високата зона за ски в Европа.

Тук има изобилие от лесни писти – 57% от всички, на които децата ви могат да започнат да правят първите си опити да карат. Има забележителни места за настаняване и подходящи заведения за хранене за цялото семейство.

2. Бакейра-Берет (Baqueira Beret), Испания

Номер две в класацията е Бакейра-Берет – най-добре пазенета тайна на Европа. Когато обмисляте да заведете семейството си до някой от водещите европейски зимни курорти, Испания едва ли е първата страна, която ви идва наум. Това, обаче, е един превъзходен курорт в сърцето на Испанските Пиренеи, който не бива да бъде подминаван.

Това е един от най-големите курорти в региона и има директен достъп до пистите с обща дължина 150 км. Това включва 78 маркирани писти, обслужвани от 33 лифта, 49% от които са идеални за деца. Лесен е достъпът и до 90-те 4- и 5-звездни хотели, както и множеството ресторанти.

3. Ла План (La Plagne), Франция

Ла План е известен сред скиорските среди като перфектната семейна дестинация. С цели 245 ресторанта, подходящи за деца, Ла План се радва на международно признание заради своята семейна насоченост, което е напълно заслужено.

Курортът има над 220 км маркирани писти и разнообразие от широки и леки трасета за малките скиори. Само заради качественото спускане може да се твърди, че Ла План осигурява най-доброто възможно изживяване за хора от всякакви възрасти, които се качват на влека и минават през пресния сняг във Френските Алпи.

4. Капрун (Kaprun), Австрия

5. Кицбюел (Kitzbühel), Австрия

6. Лез Арк (Les Arcs), Франция

7. Вал д'Изер (Val d’Isere), Франция

8. Мерибел (Meribel), Франция

Забравете ските! Вижте най-страхотните лифтове по света

9. Шамони (Chamonix), Франция

10. Сейнт Мориц (St. Mortiz), Швейцария

(Снимка: clubmed.co.uk)

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

а бе...

а бе... 19.11.2020 9:55

къде в списъка е Банско ?