logo

Защо никога повече няма да отида в Анталия през лятото

Защо никога повече няма да отида в Анталия през лятото

24 часа в денонощието тук усещането е, че се давиш и не ти стига въздух

Почивахме в турската Анталия миналия август. Трябваше да отидем в руското посолство и беше просто интересно - защо Анталия е толкова популярна по принцип и особено сред рускоезичните, така че този курорт дори се нарича град на „руски туристи“, пише разочарована туристка на блога Рыжие расСказки.

Затова отидохме там с голямо очакване! Дори не четох рецензии, така че мнението на други хора да не повлияе на възприятието ми. Исках сама да го видя, да го разбера, да го усетя.

Това е най-безсмисленият паспорт - с него не можете да влезете в нито една държава

Пренебрегвайки съветите на опитни туристи, веднага паднахме на входа на Анталия, където стигнахме по залез слънце, като изминахме път с дължина около 500 км от вкъщи.

Вместо пристъп на наслада, какъвто ми се случва навсякъде в Турция, дори в пустинята, за първи път в живота си почти изпаднах в паника: липсва ми кислород! Дишах като риба, изхвърлена на брега. Каква безсмислица?!

Без да съм паникьор, си мислех, че нещо не е наред с мен: може би това е такава неочаквана реакция на организма на радостта от идването на желаното място, дъхът ми внезапно е пресекнал в гърлото ми? Но никога не съм имала проблеми с дихателната система. И вместо от радост, бях покрито с лепкава пот, децата започнаха да хленчат и се чешат от тази пот, а съпругът ми каза, че е чувал за тази особеност на Анталия, но не смятал, че всичко е толкова лошо.

Ето защо, моят основен и единствен съвет към тези, които все още не са били в Анталия и планират пътуване до там през лятото е следният:

Запасете се не с бански и слънцезащитен крем, а с кислородни апарати като тези за гмуркане или дори за астронавти! Кислородът е полезен за вас, за да можете да се върнете у дома в добро здраве. И е по-важен от татуировките на лицето.

9 правила обяви Гърция за туристите

И забравете за грима, момичета: тялото и лицето ще бъдат мокри през цялото време.

Всъщност всичко е свързано с екстремната влажност! Не знам какви прекрасни природни условия създават толкова ужасен ефект на сауна, но топлината + влажността е непоносима. Изглежда, че ако задържите дъха си, не се движите, правилно фокусирате очите си и ги поставите на фокус, можете да видите как капчиците влага едва треперят във въздуха. Може да се почувства директно физически - нос, кожа, визуално. Необичайно, разбира се, но мисля, че дори в ада ще е по-приятно: горещо е, но сухо, можете да живеете там. А в Анталия всички оцеляхме 3 дни. На прага на припадъка.


Първия ден, опитвайки се да намерим поне някои предимства на известния курорт, отидохме на разходка (между другото, наивно да чакате вечерна прохлада: тя е на почивка поне до октомври).

Анталия като цяло е много живописна и разнообразна, търговията е в разгара си! А изпаренията от това кипене, както изглежда, също добавят влажност.

И нощният живот също кипи! Бяхме в Стария град в 22:00, а нощният живот започва след полунощ. 

Красота, нали? Ходене и ходене с часове, но прекомерната влажност прави невъзможно да се наслаждавате на красотите докрай. И е невъзможно да свикнеш с това! 
По-късно, когато влязохме в хотела, леко измих тениската на по-малката дъщеря, замърсена със сладолед. Прикрепих я извън прозореца. И на сутринта нещата на децата не просто не изсъхнаха, но и се влошиха от влагата през нощта. А плочките от външната страна на сградата също бяха покрити с влага, бяха мокри! Не съм виждала това преди.

И аз си мислех, че през лятото в Анталия животът е възможен дори при климатик, но се оказа, че климатикът не решава проблема с влагата! Когато лежите потни дори след петото пътуване до душа и върху вас духа студен въздух, тогава това само по себе си е неприятно. 

Като цяло за мен остана загадка защо повече от милион души са се натъпкали в такава душ кабина. Направо преброяване на мазохисти, честно!

Искам да се надявам, че през останалата част от годината е по-поносимо и усещането за асфиксия не те чака на всяка крачка. И може би някой ден ще се опитам да дам втори шанс на Анталия, но определено няма да е през лятото, а през януари. Или кой е най-студеният месец там?

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Kalina

Kalina 18.05.2020 16:08

Не знам как е било през август,но ние бяхме в края на септември и началото на октомври и мога да кажа,че беше разкошно! Така,че избирайте си подходящо време!

Мая

Мая 19.05.2020 12:22

Ние бяхме в Калиста края на IX до 5X и беше уникално!!! Незабравимо! Чистота, вкусотия и явно ще бъде неповторимо! След ковид 19 имам впредвид! Красиво и атрактивно преживяване беше!

Нормално

Нормално 19.05.2020 13:13

Ако дойдеш от Сибир или Антарктида

нели

нели 19.05.2020 13:38

Идвайте в България!

100%лъжа

100%лъжа 19.05.2020 13:53

Стига вече с тези поръчкови драсканици, че ставате жалки!

Пешо

Пешо 19.05.2020 18:56

Пълна лъжа руснак никога няма да каже астронавти там са комонафти

Данков

Данков 19.05.2020 20:04

Трябва да си много извратен, за да напишеш такова нещо за Анталия.

Vilislava

Vilislava 19.05.2020 21:35

Лъжи на човек който е бил в долнопробен хотел.Това поръчка на грозното плашило ли е?

Гост

Гост 19.05.2020 22:45

Защо не си проверила каква е температурата там през август? И после...лелееее... ми то било жега. Да, жега е , влага е ...там е такъв климатът. Като ти е жега избери си подходящия сезон и тогава ходи. Никой не ти е виновен, защото Анталия е чудесно място за почивка.

Чичу Гочу

Чичу Гочу 20.05.2020 8:31

Бил съм навсякъде в прехвалената турция и ще кажа, че в България е в пъти по добре да почиваш на море или балкан , отколкото в турция или Гърция!

Путкин

Путкин 20.05.2020 8:34

То в цяла Турция, въздухът е тежък и лепкав а в големите градове дъха на циганска махала.

Gergana Mitkova

Gergana Mitkova 20.05.2020 10:33

Пълни глупости. Препоръчвам ви Анталия През септември и октомври Страхотно е

Анталия,

Анталия, 21.05.2020 7:03

Аз бях преди година в Side в края на юни и началото на юли и беше пефектно.Температурата не е била повече от 38°C. В Анталия се ходи юни или септември.

неграмотен зидар

неграмотен зидар 21.05.2020 8:05

Халал да ви е на всичк рязани мераци, който не се е прецакал в турски курорт, нека ходи, белким го онодят

Бате Гойко

Бате Гойко 21.05.2020 10:12

Некадърен превод от Руски!