logo

Ваканция и смърт в Занзибар: Туристи носят редки болести и умират след почивка в Африка

Ваканция и смърт в Занзибар: Туристи носят редки болести и умират след почивка в Африка

Не се предоверявайте на туроператорите, които не информират за опасностите

Танзания се превърна в нова туристическа дестинация за туристи от цял свят, включително и българите. Бившата екзотична държава се превърна в една от малкото, в които е разрешено да се влиза по време на пандемията на коронавируса.

Все по-често обаче туристите носят оттам не само приятни впечатления, но и фатални заболявания.


Смъртоносни паразити

Майка и нейната двегодишна дъщеря се завърнаха от Танзания в родния си Перм, Русия, през ноември миналата година. През януари температурата на момичето рязко се повишила. Тя държала 40 градуса, била в треска и никакви антипиретични лекарства не помогнали. Майката подозирала тропическа инфекция. Частна клиника я диагностицирала с африканска трипанозомоза или, казано по-просто, сънна болест. Това е паразитна инфекция, причинена от едноклетъчните паразити на трапонозомата. Те проникват в кръвта на човек и причиняват треска и в същото време сънливо състояние на пациента.

Единственият женски манастир, в който монахините раздават ритници ВИДЕО

Такава инфекция се разпространява от мухи цеце - мястото на ухапване става червено, след което там се появява язва.

Бебето било в реанимация два дни. Уралските лекари не потвърдили сънна болест - заменили диагнозата с "неуточнена паразитна болест", което по същество не променя ситуацията. Мухата цеце може да разпространява и други болести. Властите на Занзибар обаче официално не признават, че имат този вид насекоми на острова, тъй като отричат ​​възможността да се заразят с трипанозомоза. Затова никой от туристите не прави специални ваксинации, преди да отлети за Танзания.


Смърт на тийнейджър във Вологда

15-годишната Даша почивала с майка си в Занзибар от 1 до 11 ноември миналата година. Те носели маски и поддържали социално дистанциране. Също така редовно използвали антисептици. Но на плажа момичето било ухапано от комар. Мястото на ухапването се зачервило, но скоро възпалението отшумяло. Няколко дни след завръщането си момичето се разболяло. Майка й извикала линейка, но лекарите първо проверили за CoViD-19.

Провинциален нетуристически град в Турция. Отидохме да хапнем в кафене, поръчахме си кебап. И това ни донесоха

Температурата на Даша се повишавала до 42 градуса, след което спадала. И всичко се повтораряло. Към топлината били добавени гадене и повръщане. Бърза помощ е извикана четири пъти. На лекарите било казано, че момичето е било в Африка. Но никой от лекарите дори не предположил ранната малария. В резултат на това Даша била хоспитализирана - температурата й спаднала до 35 градуса. Едва в болницата кръвен тест показал тропическа малария. Но било твърде късно и момичето починало в реанимация.


Синът на кмет почина в Ижевск

Александър Донской, син на бившия кмет на Архангелск и баща на пет деца, също почивал в Занзибар миналата есен. След почивка той отлетял за Москва, след това за Казан и когато пристигнал в Ижевск, се почувствал зле. Александър се разболял и имал температура. Бърза помощ идвала два пъти, но също така на първо място изследвала пациента за коронавирус. Никой не е мислил за малария. От цялото семейство се разболял само Александър.

На третия път екипът на линейката хоспитализирал Александър. В болницата той изпаднал в кома - по същото време му била поставена диагноза малария. Бащата на пациента се опитал да го спаси и да донесе лекарства за малария от Москва (по-късно се оказа, че лекарства също имало в болницата, но по някаква причина не ги използвали), но докато той ги доносе, синът му починал.


Единият умря, другият оцеля

Жителят на Казан, 44-годишният Марат Якупов посетил Занзибар през есента и отишъл на сафари. По време на пътуването той бил с приятел. Поради силния дъжд обаче те не успели да се върнат в хотела. Затова решили да прекарат нощта на чист въздух край огъня. Там са били ухапани от насекоми. След завръщането си у дома Марат имал треска. На 27 ноември той самостоятелно идентифицирал симптомите на болестта, като прочел в интернет за Александър Донской, който починал в Ижевск седмица по-рано. Марат е хоспитализиран, но два дни по-късно вътрешните му органи са отказали. Приятелят му също се разболял от малария, но оцелял.

Всички тези истории говорят за поне две неща. Първо: на първо място, относно недостатъчната медицинска подготовка на служителите от Спешна помощ, при поне две от три смъртни случаи навременната диагноза би спасила живота.

Второ, превенцията преди отпуската е важна. Не се доверявайте на туроператорите, които не информират туристите за опасностите от заразяване с тропически болести. По-добре е да мислите за превенцията на маларията и за възможните ваксинации срещу други заболявания, които съществуват на африканския континент. Дори да не са потвърдени там от официалните власти. За да направите това, преди пътуването е по-добре да отидете в местната клиника и да се консултирате.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Знаеща

Знаеща 05.03.2021 18:15

То си беше ясно,че е кочина и цигания. Но българите юруш към Занзибар...Никаква хигиена и ред

Стела

Стела 06.03.2021 0:25

Руснаците лъжат както винаги.Правят го защото държавата им няма валута за екскурзии и плашат хората.Стотици хиляди ходят там и НИКОЙ няма оплаквания.

Ами така е

Ами така е 06.03.2021 2:28

Ако ходите на почивка в клоака като Африка при туземците. При тях болести "няма", ама мрат като мухи наляво и надясно.

За Танзания

За Танзания 06.03.2021 2:35

се препоръчва васинации за Хепатит А и Б, Тиф, Бяс и пиене на лекарства против Малария по време на почивката - от Американската Служба за Контрол на Заболяванията. Явно е инкубатор на болести ама било "новият Дубай" за прости Българи.

боц боц

боц боц 07.03.2021 9:07

трагедия и цирк заради короната за лекарите няма други болести и хората мрат като мухи

Ели

Ели 18.04.2021 16:29

Превенцията срещу малария е джин с тоник.Изключително ненужно да се приемат лекарства срещу малария преди заминаване,които са съсипващи черния дроб.Маларийните комари не понасят хинин в кръвта,също и някои репеленти.

Ели

Ели 18.04.2021 16:30

Закон за маларията е да се купуват лекарства срещу нея от държавата на заразяване т.е всеки преди връщане да си закупи лекарствата от там,тъй като маларията е различна в различните държави и всяка държава има одобрени такива лекарства,на които може да се доверите безрезервно.

Ели

Ели 18.04.2021 16:32

Също така всеки лосион за тяло,парфюм или пудра ви правят не видими за тях.Маларийния комар хапе само изгрев и само залез.По това време се пазете,не спете навън.

Ели

Ели 18.04.2021 16:33

При посещаване на държави където има малария ,никога не приемайте температуро понижаващи лекарства преди да направите тест за малария ,защото излиза отрицателен.

Ели

Ели 18.04.2021 16:34

Маларията започва като грип с кашлица или без ,температурата може и да е ниска в началото ,или сезонна диария,болки в корема.Ако се диагностира бързо се лекува със седем хапчета,които се продават във всяка заразена държава като аналгин.Но след лечението се прави проверка месец по късно.

Ели

Ели 18.04.2021 16:36

Веднъж заразен и оздравял ,човек може да се разболее до 5 години след последното заразяване.Важна е превенцията и правилото ,никакви лекарства преди теста.Тестовете излизат за 15 минути,като се убожда пръста и се наблюдава под микроскоп.

Ели

Ели 18.04.2021 16:36

Пазете се и бъдете здрави.Африка не е за всеки,но ако спазваш правилата ,всичко ще е наред,пропуснеш ли някое вероятността да умреш е доста голяма.Поздрави от мен,аз просто не се разделям с Африка от години.Африка е в сърцето ми.