logo

Убийствени или лековити? Радиоактивните плажове на Бразилия

Убийствени или лековити? Радиоактивните плажове на Бразилия

Туристическата индустрия определено печели от това, като страната дори рекламира предполагаемите терапевтични свойства на пясъка на Гуарапари

На около 50 км южно от Витория, столицата на щата Еспирито Санто в Югоизточна Бразилия, се намира крайбрежното градче Гуарапари. То е популярно място сред туристите.

Известно заради своите бели пясъчни плажове, Гуадарапари е предпочитано място за почивка на обитателите на щата Минас Жерайс, който няма излаз на море, както и на хората от Витория и Вила Веля.

Къде да отидем в Гърция през май

Макар че Бразилия има дълга плажна ивица и стотици километри плажове, Гуарапари е едно от малкото места, където пясъкът е естествено радиоактивен, съобщава Amusing Planet.

Пясъкът на Гуарпари съдържа монацит - предимно червеникавокафяв фосфатен минерал, в чийто състав влизат няколко редки елемента, включително радиоактивен уран и торий.

Нивото на фонова радиация на плажа Гуарапари е около 20μSv на час, като на някои места може да достигне до 131 μSv на час. За сравнение, радиацията при рентген на гърди е 100 μSv.

Моназитът в пясъка от Бразилия е забелязан за пръв път от австрийския учен Карл Ауер фон Велсбах през 80-те години на 19-и век, който търси в него торий. Впоследствие този елемент се превръща в основа на индустрията в района.

Първи с твърдения за лечебната сила на радиоактивния пясък на Гуарапари излиза доктор Силва Мело през 1972 г. Той съветва да се ляга върху пясъка, за да се лекуват заболявания, като артрит и рак.

След като се разчува за ползите от естествената радиация, хиляди туристи се насочват към региона. Много от тях се покриват изцяло с монацитния пясък, смятайки, че това е здравословно и може да излекува болестите им.

Туристическата индустрия определено печели от това, като страната дори рекламира предполагаемите терапевтични свойства на пясъка на Гуарапари в местните медии.

Бразилската ядрена агенция обаче не препоръчва да прекарвате на плажа дълги периоди от време, тъй като полето на гама-лъчението е доста интензивно. То може да проникне в тялото и да причини рак на кожата, както и да увреди тъканите, а при вдишване и рак на белия дроб.

Занзибар и Мексико - бомби със закъснител?

Агенцията предлaга черният пясък, който съдържа висока концентрация на монацит, да бъде премахнат от плажовете, като разходите за това лесно могат да бъдат възстановени чрез извличане на монацит от пясъка и продажбата му.

Всъщност цялото бразилско крайбрежие - от северната част на Рио де Жанейро до региона на юг от Бахия, е богато на монацит и в региона има доста тежки индустрии за производство на минерали.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай