logo

Тюркоазно кристално море и цветна брегова линия: Красива туристическа дестинация, разположена до нас

Тюркоазно кристално море и цветна брегова линия: Красива туристическа дестинация, разположена до нас

В Парга е имало и турски харем

Официално пролетта още не е започнала, а лятото вече е в главите ни. А Гърция е виновна за всичко!

По-конкретно, Парга, малък град на западния бряг на Гърция, е виновен. Тази популярна туристическа дестинация е известна със своята красива природа, красиви плажове и разбира се - с богатата гръцка история.

Плажове, цветни къщи и сгради и крайбрежни алеи, заобиколени от скали и зеленина, се "простират" покрай тюркоазеното кристално море. На пръв поглед изглежда, че сте пристигнали на живописен уединен остров, но в действителност сте на половин час път от магистралата, която ще ви отведе до големи градове като Солун и Атина.

През цялата история мнозина са „марширували“ през града: от византийската армия през венецианците до Османската империя. Тук, разбира се, ще намерите следи от древногръцката култура, но и теории за славянския произход на името на града. За бурното минало свидетелства замъкът от 11-ти век, който гледа и пази града от хълма. Когато става въпрос за османско владичество, замъкът има турски бани и служил като харем с изглед към морето.

Факти за летенето: Защо самолетите не кацат с пълни резервоари, а седалките са сини

Днес от него са останали само руини, но той все още е популярен сред туристите, които искат да се насладят на великолепната гледка към хълма. Понякога тук се провеждат театрални представления и художествени изложби.

Подобно на самия разпръснат град, бреговете му са с овална форма и повечето от плажовете му са такива - дълги, пясъчни, заоблени... Без значение колко посетители има, този малък град успява да осигури на всички място под слънцето.

Остров, който сте виждали много пъти, но може да не сте го посещавали: Популярният мюзикъл „Mama Mia“ е заснет там

През летния сезон тук може да бъде доста динамично, но това не означава, че няма тихи места. Ще стигнете до тях, ако излезете малко извън града: там вече ще намерите повече „по-уединени“ места, повече скрити плажове, заливи само за себе си и недокосната природа.

Недалеч от Парга се намира красивият извор на река Ахерон. Ако имате време, не забравяйте да го посетите, тъй като е жалко да го пропуснете. Споменава се в много митове, но освен че е интересно да се слушат истории за него, още по-добре  е да се къпете там. Наблизо има ранчо за коне и музей на зехтина.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай