logo

Трите основни правила в Тайланд: Санук, Сабай и Суай

Трите основни правила в Тайланд: Санук, Сабай и Суай

Европейците не го разбират, но за местните това е начин на живот

Много туристи в Тайланд са чували думите като "Санук" и "Сабай". Някои дори може да си спомнят превода им, но можете да разберете и почувствате тези думи само след като дълго време живеете в Тайланд. В допълнение към двойката Санук и Сабай винаги върви и думата Суай, което е напълно неразбираемо за чужденците.

В тези страни ще ви платят, ако ги посетите като туристи

Санук (написано на тайландски สนุก) - Google буквално го превежда като „Забавлявайте се“. Да, тази дума означава забавление, удоволствие - всичко, което предизвиква прилив на ендорфини у вас: филмът беше Санук, работата Санук и т.н.

Сабай (изписано на тайландски สบาย) - се превежда като „Удобно“. Санук и Сабай са много близки по значение, тъй като и там, и там има признаци на комфорт и радост, но Сабай е комфорт и радост в душата. Тоест, работата може да е Санук, въпреки че поради преумора и факта, че виждате малко жена си, това вече не е Сабай. Следователно, отложете работата за по-късно и самият Сабай сам ще дойде при вас.

Суай (написано на тайландски สวย) - от тайландски се превежда като „красив“ или „красота“. Едно момиче може да бъде Суай , животът е Суай (особено когато в него има много Санук и Сабай). Но Суай означава не само външна красота, но и вътрешна красота: това включва различни навици, поведение, тембър на словото и много други. Едно момиче може да е красиво, но ако говори и покаже груб глас, концепцията за Суай бързо изчезва.

Санук, Сабай и Суай са неразривно свързани помежду си в живота на тайландците. Цялата им житейска философия е обвързана с тези три думи. Някой ще каже, че да лежиш в хамак вече е Сабай и Санук, но ако не помагаш на други хора (например с домакински дела), се държиш доста грозно, което означава, че противоречиш на установените правила на живот в Тайланд.

Най-горещите градове на света - цяло чудо е защо хората още стоят там

Санук, Сабай и Суай - това са основните правила в Тайланд, които ръководят тайландците при извършването на тези или онези решения в живота. Ето защо тайландците не разбират туристите, които обикалят търговския център в бански костюми и с плажни кърпи - това противоречи на основните правила (и едва тогава правилата на етикета). Също така тези правила силно влияят на бизнеса: като си уговорите среща с тайландски партньори, не бива да се изненадвате, ако пристигнат късно - това е нормално.

Като цяло се опитахме да ви обясним повече или по-малко тези понятия и принципи на живота в Тайланд. Но едно е да го прочетеш, а друго да усетиш върху собствената си кожа. За нас европейците много аспекти от живота на Тайланд може да изглеждат диви и пълни глупости, но въпреки това хората живеят с това в продължение на много векове и не бързат да променят нищо. В крайна сметка всичко в този живот трябва да се придържа към три основни правила: Санук, Сабай и Суай.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай