logo

Този гръцки остров е истинско съкровище: Езерото Мелисани смесва прясна и солена вода

Този гръцки остров е истинско съкровище: Езерото Мелисани смесва прясна и солена вода

Посетителите могат да наемат лодка и да разгледат езерото и пещерата

Наемете лодка и опознайте този невероятен пейзаж. Не забравяйте да правите снимки и когато стигнете там - ще разберете защо ...

На гръцкия остров Кефалония, освен пещерата Мелисани, има едноименно езеро, което се смята за едно от най-удивителните в света.

Той се намира под пещера с уникална красота, чиито пещерни коридори са с дължина от невероятните 3,5 км, а самата пещера е широка 40 метра и висока 36 метра.


Кристално чистите води на езерото Мелисани имат максимална дълбочина 39 метра. Пещерните рисунки  са на възраст между 16 и 20 000 години.

Това са най-високите статуи в света

Езерото е само на 2 км от Сами Бийч и на около 10 км от град Аргосоли, така че местоположението му е лесно достъпно. Това определено е място, което всеки, който е дошъл в Кефалония, трябва да посети.

Това чудо на природата е открито през 1951 г. и е специфично с това, че има смесена, т.е. сладка и морска вода. Солената вода идва от близкото море, докато сладката вода в езерото тече от естествен източник, който се намира на около 20 метра под земята.

Къде да отидем в Гърция през май

Посетителите могат да наемат лодка и да разгледат езерото и пещерата. Пътуването започва в откритата част на пещерата, която е осветена от слънцето и след това стигате до водата, която има неоново тюркоазено сияние. Водите в тази пещера са най-красиви, ако ги посетите между 11:30 и 13:30 местно време, когато слънчевата светлина прониква през кратера на откритата част на пещерата.


Докато изследвате езерото Малисани с лодка, ще видите първата му част със зрелищни подводни отблясъци, а след това и малък остров, разположен вътре в пещерата. Когато стигнете до втората част, ще влезете в свят, пълен със сталактити, сталагмити и други необичайни пещерни образувания.


Пещерата Мелисани също се споменава в гръцката митология. Според мита това природно чудо е кръстено на една от нимфите, наречена Мелисанта, която се самоубила, защото бог Пан не й отвърнал на любовта.


Научните изследвания в тази област са извършени между 1951 и 1962 г. и разкриват различни артефакти. Сред тях са дървени лампи, след това плочи и фигури на нимфи, както и фигура на бог Пан, които са датирани към III и IV век пр. н. е. и са били използвани през посткласическия период.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай