logo

Тел Авив е плажен рай с много история и забавления за всички

Тел Авив е плажен рай с много история и забавления за всички

Докато атрактивни момичета по бански се разхождат по горещия пясък, а изваяни спасители бдят на пост край сините води, красиви хора си пият коктейла на брега на морето. Звучи като пейзаж, изваден от Маями или Бонди Бийч, но всъщност става дума за Тел Авив в Израел. Не е място, за което повечето от нас биха първо се сетили, когато си представят сцени от „Спасители на плажа“.

Разбира се всеки, който знае нещо за туристическите тенденции и парти столиците на света, вече е разбрал, че вторият по големина град в страна е сред най-оживените дестинации в последно време, съобщава „Сън“.

За повечето от нас, обаче, Израел все още означава несигурност. Безопасно ли е? Не е ли само музеи и исторически останки? Не е ли твърде консервативно и религиозно? Какво има там за хората, които искат да отидат на почивка?

Дубай подготвя следващото чудо на света - безкраен басейн на 210 метра от земята (СНИМКИ/ВИДЕО)

В Тел Авив граждани на Израел от всички религии и туристи от целия свят съжителстват в сравнителна хармония. Любимите места на хипстърите са в съседство с ресторантите за кашерна храна, а всяка година градът празнува своето наследство – без значение дали на един от многото важни дни от религиозния календар или на годишния гей парад.

Разбира се, най-привелкателна за туристите е голямата крайбрежна ивица с пясъчни плажове. Един от най-популярните хотели – „Ям Хотел“, изгежда сякаш е докаран по въздух директно от Флорида. Предлага бутиково настаняване на първа линия от най-високо качество.

Придвижвайки се навътре ще откриете, че центърът е търговското и корпоративното сърце на града. Душата му, обаче, е на няколко километра на юг в окръг Яфа – древно пристанище, споменато още в Библията.

Градът е много далеч от консерватизма, доминиран от религията – духът в него е либерален и бохемски. Най-големият пример за това е музеят „Илана Гур“ – забележителна сграда, в която са събрани творбите на израелската художничка. Тя представлява лабиринт от стаи, пълни с нейни творби – скулптури, картини, мебели и орнаменти, всяка от която е предизвикателство за съзнанието.

Но ако искате да усетите пречистената, традиционна, историческа същност на тази страна, единственият начин наистина да се случи това е да пътувате 65 км до „културния казан“ Ерусалим. Това е огромен град, обграден от стени, чието сърце е разделено на четири части – арменска, християнска, еврейска и мюсюлманска. Пластовете му са били разкривани един по един от археолозите, за да се покажат вековните цивилизации от времето на Древен Египет, арабите, вавилонците и римляните.

Най-известното място, разбира се, е Западната стена, построена в 1 век пр. Хр. от цар Ирод Велики. За евреите това е най-свещеното място в най-свещения град. Колко е важно то за тяхната религия става ясно веднага от тълпите хора, които идват всеки ден тук да се молят – с думи или с малки бележки, които пъхат между големите каменни блокове. Да наблюдаваш такава дълбока вяра и посвещение вдъхновява страхопочитание.

Както и преминаването през Виа Долороса – на латински „пътя на страданието“. Това е улицата, по която Христос е преминал по пътя си към разпятието.

500-годишни гащи и сутиен, намерени в таен склад в древен замък, преобръщат цялата модна история (СНИМКИ)

Разхождайки се наоколо започвате да се чувствате във фокуса на света – на моменти е направо нереално. Особено, когато сте обградени от войници с оръжие, напомнящи ви, че това е и пресечната точка на голям конфликт.

Чувствате ли се несигурни? Да. Никога не можете напълно да забравите, че не сте на една от стандартните туристически дестинации. Усещането е тревожно и никога не можете да се отървете напълно от него.

Но пък какви места за разглеждане само – църквата на Божи гроб, където се смята, че е разпънат Христос. А близо до църквата е арабският пазар – лабиринт от сергии, продаващи орнаменти, подправки, произведения на изкуството и дрехи.

Извън градските порти е пазарът Махане Йехуда – шумно и привлекателно място за хората от града. Те са привлечени или от огромния избор от пресни продукти или от баровете. Точно тук получавате усещането каква страна на разнообразието е Израел. И по-важното, усещатате колко голям избор предлага тя като дестинация.

Всички искат на плаж в Палаван – най-красивия остров на света (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ако искате почивка в модерен град, Тел Авив е перфектен за това.

Ако предпочитате ваканция на плажа, където да не правите нищо по цял ден, освен да събирате тен, изберете Средиземно море.

Но красотата на Израел е в това, че ако искате и двете, можете лесно да го получите в една незабравима почивка.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай