logo

Тази държава официално има най-добрите плажове на света

Тази държава официално има най-добрите плажове на света

Инициативата „Син флаг“ награждава плажове, пристанища и крайбрежни зони, както и техните стопани, за поддържането на чиста околна среда и спазването на строги екологични критерии. От основаването на наградата през 1987 година една държава доминира челото на класацията, а през 2018 година зае първото място, измествайки сериозни конкуренти като Гърция, Франция, Турция и Португалия.

Плажовете на тази страна спечелиха цели 696 сини флага.

„Син флаг“ е запазена марка на Фондацията за образование за околната среда (Foundation for Environmental Education - FEE) – неправителствена организация, включваща в себе си 65 организации от 60 държави-членки. „Син флаг“ се дава при изпълнение на определени критерии като качество, безопасност, информираност за околната среда, услуги и мениджмънт на околната среда. „Син флаг“ се връчва на плажове, яхтени пристанища и оператори на туристически плавателни съдове като знак за грижа за околната среда и покриване на високи стандарти за качество.

Вижте най-известния плаж в Аделаида - точно сега е моментът да го посетите

Испания държи първото място за почти три десетилетия. Тя грабна първото място и за 2018 година, което я прави безспорно страната с най-добрите плажове в света.

Най-много сини флагове са получили плажовете в област Валенсия – 132, следвана от Галисия със 109 и Каталуния със 101. Страната е получила с цели 11 флага повече от миналата година, но на някои знакови плажове те са били отнети.

Главният градски плаж на барселона – Ла Барселонета, изгуби синия си флаг. Същото се случи и с Нова Икария. От градския съвет изразиха силно съжаление от този факт, изтъквайки усилията си да поддържат добро качество на водата за къпане. Според FEE, обаче, то не е било „отлично“.

Страховито! Цели четири водни торнада прекъснаха плажа на туристите на отдалечен остров (СНИМКИ/ВИДЕО)

От друга страна столицата Мадрид, която е на 300 км от най-близкия плаж, получи първия си син флаг. Плажът Вирген де ла Ниева, който се намира на бреговете на резервата Сан Хуан, попада в границите на област Мадрид. Той е на около час път с кола западно от столицата.

 

Коментирай