logo

Тарагона – една от най-добре пазените тайни на Испания

Тарагона – една от най-добре пазените тайни на Испания

Тук по изящен начин се комбинират лежерният плажен живот и впечатляващата вековна история

Вероятно много от вас не са чували за Тарагона, а тези, които са, едва ли знаят много за нея. Всеки, който я е посетил, обаче, ще се съгласи, че това е едно страхотно място за градска ваканция далече от тълпите.

Тук по изящен начин се комбинират лежерният плажен живот и впечатляващата вековна история. Със своя Стар град, обграден от стени, римски останки, включени в списъка на ЮНЕСКО и цял куп плажове с фин пясък и природни красоти – това е град, който не заслужава да бъде подценяван.

Къде да отидем в Гърция през май

Малкият пристанищен град в Североизточна Испания е основан през 5-и век пр. Хр. Сред най-забележителните неща в него е импозантният амфитеатър, който гледа към Средиземно море и който някога е побирал 14 000 зрители.

Някога градът е бил столица на римската провинция Испания. Можете да прекарате часове, разхождайки се покрай неговите градски стени от 3-и век, да се взирате в некропола и амфитеатъра и да крачите по шумната главна улица на града – „Рамбла Нова“, което е обградена от прекрасни барове и ресторанти, пише globalgrasshopper.com.

Средновековната част от града е известна като „Ла Парта Алта де Тарагона“ и там можете да се почувствате сякаш сте влезли в сериала „Игра на тронове“. Там можете да видите впечатляваща колекция от римски останки и артефакти, а също и готическа катедрала. Римските останки в Тарако са наистина вдъхновяващи и се смята, че част от циклопските стени всъщност прехождат римляните.

Централното място в Стария град е амфитеатърът на Тарагона, който е построен между края на 1 и началото на 2 вел сл. Хр. Можел е да побира над 13 000 зрители и там са се разигравали зрелищни гладиаторски битки и екзекуции. В наши дни само срещу няколко евро можете да влезете и да разгледате. И за разлика от Колизеума в Рим, достъпът ви няма да бъде ограничен.

Римският циркус на Тарагона е друго специално място и едно от най-добре запазените от времето на Римската империя. Подобен е на „Цирко Масимо“ в Рим, но побирал 20 000 зрители и в наши дни истинските стени са се запазили и могат да бъдат разгледани.

Стените на Тарагона са построени от римляните и още можете да видите 1100 метра от първоначалните 3500 метра стени. Това всъщност е най-старата римска конструкция извън Италия.

Всички големи градове имат катедрала, но обиколката на катедралата на Тарагона „Санта Мария“ предлага нещо по-различно. Местните са много горди със своя красив храм, където можете да отидете на обиколка, траеща два часа и половина. Водачът ще ви покаже манастира, съкровищницата, църковния музей и римския теменос, както и ще ви отведе специално да видите камбанарията.

Tripadvisor избра 10-те най-красиви плажа в Европа и света

Районът Коста Дорада е известен като „Златния бряг“ заради своите километри пясъчни плажове. Има около 16 км плажна ивица, от която можете да избирате. Местният плаж в Тарагона е известен като „Ел Миракле“. Той е дълъг 500 метра и е на пешеходно разстояние от крайбрежния булевард „Рафаел де Касанова“.

Недалеч от центъра на града има плаж, подходящ за семейства – Л‘Арабасада. Ако се чувствате малко по-дръзки, можете да отидете на нудисткия плаж Ла САвиноса. Най-дългият плаж в района е Плая Ларга – той е дълъг 3 км и е едно тихо и спокойно място за слънчеви бани и плуване.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Минчо Стоянов

Минчо Стоянов 01.04.2021 12:18

В Испания съм живял и работил година и половина, но в Тарагона никога не съм ходил. Ако през лятото пандемията намалее силата си, може и да отида до Тарагона...

Gay Iulii

Gay Iulii 03.04.2021 9:01

Бяхме там в неделя, имаше средновековен пазар с музиканти на хълма до старата църква, много интересно е. Ядохме на пристанището най-вкусната паеля и сепия, красив град различен от големите...