logo

Струва ли си да се ходи на море в Турция през ноември

Струва ли си да се ходи на море в Турция през ноември

Може да се случи така, че няколко години подред по това време климатът да е мек и да дава възможност за още цял месец къпане в морето

Заслужава ли си да се ходи на море в Турция през ноември? Ако сега, в края на октомври, сте на плажа и гледате тълпите от почиващи, определено бихте казали „да“. Морето все още е много топло, времето е прекрасно, а дъждовете и гръмотевиците са някъде високо в планините, далеч от брега.

Трябва, обаче, да имате предвид, че ноември може да е красив месец, но тогава е преломният момент, когато настъпва зимата. Може да се случи така, че няколко години подред по това време климатът да е мек и да дава възможност за още цял месец къпане в морето. Но не случват и коварни изненади, когато зимата реши да подрани. Тогава започва да духа студен вятър, да има дъждове и урагани.

Къде е най-топлото море в Турция?

Тази година всички признаци за топъл ноември са налице. Лятото се задържа още цял месец – октомври не се различаваше от септември със стабилни 30 градуса през деня и не по-малко от 20 градуса през нощта. Това означава, че морето ще започне да се охлажда едва след 1 ноември, когато през нощта ще стане по-студено.

Такова топло време се наблюдава не само в Средиземно, но и на брега на Егейско море. И това дава надежда за меко време през следващия месец.

Ето какво трябва да знаят туристите, чиято почивка ще бъде през ноември:

- Имайте предвид, че денят става по-кратък. В края на октомври прохладата идва след 17 ч., но в следващия месец времето за плаж ще бъде още по-малко. Най-подходящото и топло време е между 11 и 15 ч.

- Не разчитайте само на плажния отдих. Ако през лятото най-удобните места за нощувка са малките хотели в отдалечени селца, то в късната есен е по-добре да изберете градските хотели в Алания или Анталия. Това ще ви позволи да съчетаете плуването с разходки, екскурзии и пазаруване.

- Опаковайте багажа си по-внимателно. За вечерните разходки ще ви трябват дънки или панталони, както и суичъри и тънки якета.

- Басейните на открито през ноември са подходящи за слънчеви бани, но не и за плуване. Водата в тях се изстудява през нощта, а кратката светла част на денонощието не позволява тя да се затопли до приятна температура.

- Повечето хотели през ноември минават на зимен режим. Броят на шезлонгите намалява, някои барове и заведения на открито затварят или се преместват на закрито.

Най-добрите страни с комфортен климат през зимата

- Изборът на хотели става по-малък. Остават отворени само тези, които работят целогодишно. Другите приключват сезона в последната седмица на октомври и първата седмица на ноември.

- Обикновено ноември е чудесно време за СПА процедури. Но заради пандемията е най-добре да уточните предварително дали избраният от вас закрит хотел, хамам или сауна работят и дали се предлагат масажи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай