logo

Странните обичаи и традиции в Занзибар – българските Малдиви

Странните обичаи и традиции в Занзибар – българските Малдиви

Местното население е известно с това, че е дружелюбно и любезно към посетителите, както и със силното си чувство за национална гордост

Занзибар се превръща в истинска хитова дестинация от известно време насам, а неочаквано за мнозина в последните месеци той беше посетен и от много българи. Красивият остров и синьото море със сигурност има много какво да предложат, но те далеч не са единствената причина за невиждания приток на нашенци там.

В pochivka.blitz.bg вече сме ви разказвали какво предлага на туристите този остров и защо сънародниците ни буквално луднаха по него.

Както с всяко друго пътуване, добре е да съберем малко повече информация за избраното от нас място, за да не попаднем в абсурдни ситуации.

Танзания, от която Занзибар е част, има предимно хомогенно общество, което е много богато на древни култури и традиции. Местното население е известно с това, че е дружелюбно и любезно към посетителите, както и със силното си чувство за национална гордост, което се усеща в цялата страна.

Със 120-те етнически групи, които живеят в Танзания, и техните разнообразни религиозни вярвания, понякога може да е трудно за туристите да отличат добрите от лошите обноски. Запознайте се с някои от най-разпространените местни традиции и обичаи, които ще ви бъдат много полезни, за да не нарушавате местния етикет.

Дръжте лявата си ръка до тялото

Танзанийците се хранят само с дясната си ръка и, когато се хранят, особено с по-традиционни ясти, от гостите се очаква да правят същото. Според културните разбирания, дясната ръка е чиста и затова тя е подходяща за вземане на храна и поздравяване на хора.

Лявата ръка се счита за мръсна и се използва само за миене и процедури в банята. Затова посетителите трябва да се постараят да поздравявате местните само с дясна ръка, иначе ще бъдат счетени за крайно непочтителни, пише The Culture Trip.

Не се мляскайте на публично място

Танзания и по-специално Занзибар, е популярен избор за младоженци, търсещи идилична обстановка за медения си месец. Но докато целувките и прегръдките са напълно приемливи в хотелската стая или около басейна на хотел на острова, такива действия на обществените плажове или по улицата категорично не се приемат.

Голяма част от населението в Танзания е мюсюлманско и вярва, че чувства от всякакъв вид между мъж и жена трябва да се показват само в спалнята.

Помирисването на храна е абсолютно недопустимо

За много западняци помирисването на ястието преди да се опита е част от удоволствието. В Танзания душенето на храната се счита за знак на подозрение и липса на вкус. Културните вярвания повеляват, че храната се помирисва, само ако нещо не е наред с нея, или се смята за развалена. Освен това е страшно обидно за готвача.

Танзанийците рядко се ядосват

Вежливи, внимателни и дружелюбни – рядко се случва да срещнем намръщен танзаниец. И за това има причина. Повечето танзанийци имат силни семейни връзки и уважение към по-възрастните, което традиционно се спазва от всички. Децата се отглеждат така, че да показват уважение и силно чувство за дисциплина, както и способност да контролират гнева си на публично място, което се цени високо.

Попитайте преди да снимате

Много танзанийци нямат нищо против посетителите, които снимат, и често ги окуражават да го правят докато им показват традиционния си начин на живот. По правило, обаче, винаги трябва да попитате човек дали е съгласен, преди да започнете да щракате.

Не само че това е по принцип възпитано и етично, но някои етнически групи в страната вярват, че светкавицата на камерата краде част от душата им. Затова правенето на снимки без разрешение може да е доста травмиращо.

Не пренебрегвайте възрастните

Повечето културни общности в Танзания вярват, че възрастните хора притежават върховно познание заради многото си години живот и трябва да получават възможно най-голямо уважение. Да се усъмните в мнението им или да не покажете почитта си с тяхно присъствие е една от най-големите обиди. Ако не знаете какво да правите, най-добре е да си мълчите.

Разберете значението на „хакуна матата“

Със знаение „не се притеснявай“ или „няма проблем“ на суахили, тази фраза стана популярна по целия свят, след като анимационният филм „Цар Лъв“ обиколи кината. В Танзания тя има отношение и към времето. Танзанийците не препускат и колкото по-бързо посетителите приемат това, толкова по-приятна ще е почивката им.

Връзки с предците

Въпреки че ги има из цяла Африка, лекарите-вещери или традиционни лечители се намират предимно в Танзания. Над 75 000 души са регистрирани като традиционни лечители. Те са една общност от шамани, които използват билки ир астения за медицински цели и разчитат много на връзката си със свръхестественото, за да „излекуват“ пациентите си.

Над 80% от населението на Танзания ползва техните услуги. Въпреки че някои лекари-вещери са по-автентични от други, има и такива, които просто изкарват бързи пари от туристите – затова не попадайте в този капан.

Танзанийците са умели разказвачи

Голяма част от етническите групи в страната нямат писмена история, а по-голямата част от нея е предавана от поколение на поколение в устна форма. Историите са неразделна част от културата на страната и са важно средство за запазването на старите обичаи и вярвания.

Райският остров, до който европейките пътуват за секс с високи и здрави мъже

Ритуал за съзряване

Повечето племенни закони в Танзания повеляват, че младежите трябвада преминат през различни ритуали за съзряване преди да станат възрастни. Момчетата, които не са обрязани, почти никога не се считат за мъже, а на момичетата, които не са минал през женските ритуали, често се гледа като на такива, които струват по-малко от тези, които са го направили. Затова и рядко ги избират за съпруги.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Екзотик

Екзотик 16.02.2021 16:55

Занзибар или Малдиви - това е въпросът сега :)

ха ха Хо

ха ха Хо 17.02.2021 11:22

Много религиозни,ама тримата от снимката са от многото мъжки проститутки,ползвани от бели жени. Обществена тайна е,че Занзибар е секс дестинация.

Бил там

Бил там 18.02.2021 8:54

Това къде си го чел или го преписа? Бях, неведнъж, Видях. Няма такова нещо. Да, има и единични случаи, но не е масово. Лек ден...