logo

Пещерният град със 101 жилища, кацнал над родното Черно море

Пещерният град със 101 жилища, кацнал над родното Черно море

Яйлата - брулен от силните ветрове бряг, който крие пещерно селище

Когато говорим за археологически резервати, много от вас най-вероятно си представят Стария град на Несебър.

У нас обаче те са цели 33, повечето от които не дотам познати на туристите.

Днес ще се отправим към една скална тераса с площ от 300 декара, надвиснала над Черно море, на 18 км от Каварна и 2 км от Камен бряг.

Кои са най-популярните места на планетата за радиоактивен туризъм

Това е археологически резерват Яйлата - брулен от силните ветрове бряг, който крие пещерен град от 101 „жилища“, или естествени пещери, дооформени от човешка ръка.

Използвани в продължение на хилядолетия, пещерите са разположени в скалите на няколко нива в район, наречен Голяма Яйла, като учените ги датират към V век пр.н.е. 

В пещерния комплекс има и светилища, като "жилищата" в скалите са използвани и през Средновековието. След това те приютяват монаси, част от тях са превърнати в църкви.

Най-забележителната от тях е Клисе маара, прекръстена по-късно от християните на Св. св. Константин и Елена. В северната част на резервата има и ранновизантийска крепост, винарни, гробници и други.

Под водата също гъмжи от исторически артефакти и най-вече останки от потопени кораби - като се започне от древността и се стигне до жестока битка между турския и руския флот през 1791 г.

Единственият град в Европа, към който останах напълно безразличен

Освен археологически резерват, Яйлата е и защитена местност. Тук гнездят 178 вида птици, регистрирани са повече от 270 вида фауна. 

В миналото районът е обитавал и тюленът монах - изчезнал вид от 1980 г., който рибарите избивали, за да не изяжда рибата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай