logo

Очарователни турски курорти, които не се пукат по шевовете засега

Очарователни турски курорти, които не се пукат по шевовете засега

За много от тях чужденците изобщо не са чували

Трудно е да се повярва, но в Турция - тази, която привлича бюджетни туристи като магнит, изкушава със сладката фраза „all inclusive“ - има тихи, уединени места, които не страдат от притока на неуморни почиващи. Това е приятен бонус за туристите, които не обичат суетата.

Едно от тези невероятни места е село Калис в околностите на Фетхие. На практика няма инфраструктура: малки хотели по крайбрежната алея и няколко ресторанта с европейска и ориенталска кухня. Но плажовете са безплатни, добре поддържани и много красиви (въпреки че е по-добре да плувате с гумени обувки - по дъното има камъни). А за градски забавления можете да се разходите пеша във Фетхие.

Учени обясняват как да избегнем зараза от коронавирус в самолета

Следващата позиция в горната част на интровертния туризъм е за Олудениз със своите образцови планинско-морски пейзажи. На централния плаж Лагуна може да бъде шумно (тук се занимават със спорт и също така отпускат с деца), но на близкия плаж Кидрак и отдалечения плаж Патара с безкрайни пясъчни дюни - съкровена тишина и благодат.

Желаещите да се насладят на спокойствието в Олудениз трябва да побързат: типичните хотелски комплекси бързо растат наоколо. И не планирайте ваканция за октомври: фестивалът на въздушните игри превръща града в центъра на местното парти.

Ако искате да разнообразите празното лежене на пясъка с „екскурзия“ (разбира се, без да се блъскате с лактите си с дузина, които искат да снимат същите руини), добре дошли на Олимпос. Древен град с богата история, той днес придоби статут на национален парк, поради което тук е забранено активно да се развива туризъм. Вместо хотели - цветни пансиони: бунгала и дървени къщи, често изградени директно върху дървета. Плажът е каменист, чист, популярен с морските си костенурки, сред атракциите са ликийски гробници, театър, акропол, ждрелото на планината Янарташ, покрито с легенди.

Най-красивите турски плажове са далеч от известните локации: Капуташ, на 240 км от Анталия, живописен залив, заобиколен от скали, Акгьол в едноименния резерват, дълга ивица, граничеща с езеро. Изтузу в района на Далян е известен с костенурските гнезда и финия бял и златист пясък, а Книдос, на 80 км от Мармарис, е известен със своята бистра вода и отлични възможности за гмуркане.

На пазар в Ню Йорк: Какви продукти може да се купят за $100?

Можете да се отпуснете на брега недалеч от Истанбул: само 1,5 часа с ферибот - и идилията на Принцовите острови заменя стреса на огромния метрополис. Централните плажове на Буюкада и Хейбелиада почти винаги са претъпкани, но не е необходимо да се ходи там: в квартала има платени зони с добра инфраструктура (колкото по-скъп е входът, толкова по-малко хора) и диви райони без удобства, но с безупречно чисто море и невероятна панорама.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай