logo

Няколко държави, за които не сте предполагали, че имат страхотни плажове

Няколко държави, за които не сте предполагали, че имат страхотни плажове

Няколко са държавите, които безспорно държат първенството по популярност като плажни дестинации. В общи линии, колко по-островни и по-близо до екватора, толкова по-добре.

За доста туристи, идващи от Западна Европа или Северна Америка, е изненадващо, например да разберат, че страни като Турция или Черна гора имат хубави и доста посещавани плажове. Не и за нас, разбира се.

И все пак и по нашите географски ширини е интересно да разбием клишето за това къде можем да отидем да съберем малко тен. Ето няколко неочаквани предложения.

Китай

Бас държим, че не това е държавата, за която си помислихте, когато чухте думата „плаж“. Но все пак това е огромна страна с много градове, планини и дълги плажни ивици в източната и южната част. Вярно е, че китайците не са най-големите любители на плажуването, но това не бива да ви заблуждава. Най-подходящите места за това са Бедахйе на север, където има дълги пясъчни ивици и чиста вода, островът Путуошан в близост до Шанхай, остров Саня в залива Ялонг и залива Саня, Вужизу (наричан „китайските Малдиви“) или Тяня Хиджао – втората най-южна точна на страната.

Тази държава официално има най-добрите плажове на света

Германия

Северноевропейска страна, хладно време и само малка част от границата, която е брегова линия – Германия наистина не е очевидна плажна дестинация. Но със средна температура през лятото около 22 градуса има достатъчно време за море. Зюлт – най-северният германски остров, има около 40 км красиви пясъчни плажове, а това, което не бива да се пропуска, е залезът от Червената скала близо до Кампен. Германия всъщност има изненадващ брой острови, сред които Узедом, Амрум, Рюген, Хидензее и Юист. Ако искате да избегнете клатушкането с лодка до някой остров, можете да отидете до залива на Любек, където има много плажове с фарове на тях.

Исландия

Не се оставяйте името да ви подведе – това може да е ледената страна, но тя има няколко безумни красиви плажа. Температурите може и да са ниски през по-голямата част от годината, но през най-топлия период те могат да бъдат между 20 и 25 градуса. На два часа път с кола от столицата Рейкявик се намира южният град Вик с неговите спиращи дъха плажове. Рейнисфяра има черен пясък и камъчета, а близките базалтови пещери наистина си струва да се разгледат. Плажът Будир на полуостров Снаефелснес е един от едва няколкото в цялата страна, чийто пясък има светъл цвят. На върха на полустрова е разположен вукланът, който е един от символите на Исландия.

Индия

Тадж Махал е зашеметяващ, небостъргачите в метрополиса Мумбай са впечатляващи, но какво има по крайбрежието? Хората обикновено не се сещат, но в Индия има много красиви и разнообразни плажове. Най-популярният на север безспорно е Бага Бийч, но намиращите се наблизо Ашвем, Мандрем и Морджим се посещават все повече и повече с всяка година. Ако си търсите уединение, плажът Агонда в Южна Гоа е вашето място. Още по-отдалечен е Радханагар на остров Хавелок, обявен преди години за най-добрия плаж в Азия от сп. „Тайм“. За красиви гледки ви трябва плажа Палолем, освен ако не става въпрос за подводни гледки – тогава ви трябва Таркарли Бийч в Махаращра, който е идеален за гмуркане с едни от най-красивите коралови рифове в Индия.

Шотландия

Не се случва много често да е топло в Шотландия, но когато това стане, най-добре е да се отправите към Остров Бара. Най-западният остров във Великобритания предлага няколко красиви бели пясъчни плажа като много от тях са напълно пусти. Един от най-специфичните плажове там е Трай Мхор. Ако има вятър, което се случва често, можете да наблюдавате сърфистите как карат. Това е и плажът, на който самолети кацат по два пъти на ден – пясъчната ивица е част от летището. Там има общо три писти и при прилив и трите са под водата.

Да се разходиш из плажовете на Рио от край до край - нелека задача, но си заслужава

Швеция

Тъй като времето в Швеция е доста студено и мрачно, повечето туристи изобщо не я слагат в списъка с плажни дестинации. Което е доста жалко. През зимата, разбира се, всичко това е вярно, особено на север. На юг, обаче, през летните месеци температурите стигат до 20-25 градуса в Гьотенбург и Малмьо. Тогава хората излизат навън и се отправят към красивите плажове. Можете да прекарате цял ден навън в Риберсборг, преди да обиколите ресторантите в Малмьо, да пътувате с ферибот от Фаро покрай бреговете на Готланд и да се забавлявате с цялото семейство на почти непокътнатите плажове по островите. Ако пък сте в Стокхолм в горещ летен ден, можете да отскочите до плажа Тонто.

 

Коментирай