logo

Най-тясната държава, в която живеят 11 хиляди души и където идват само 2 хиляди туристи годишно

Най-тясната държава, в която живеят 11 хиляди души и където идват само 2 хиляди туристи годишно

Тувалу може да потъне всеки момент

Тази страна е четвъртата по големина в света по площ, ако се брои отзад напред, разбира се. Но ако „лидери“ като Ватикана и Монако са известни на всички, то не всички са чували за Тувалу. 

Населението на цялата страна е малко повече от 11 хиляди души, а цялата държава е разположена на девет острова - или по-скоро три малки острова и шест атола.

Атолите са пръстеновидни образувания, които също се наричат ​​острови, но "технически" те са по-скоро коралови рифове, чиято основа са хълмовете на дъното на океана. Общата земна площ в тази страна е само 26 квадратни километра.

Това е въпреки факта, че лагуните - тоест онова, което е вътре в атолите - „изтеглят“ почти 500 квадратни километра. Такъв контраст по размер е просто показателен - атолите изглеждат като огромни езера, заобиколени от тесни ивици земя.

Стюардеса алармира: Никога не правете това в самолет, ако не искате да се разболеете!

Най-големият е остров Вайтупу, с обща площ малко над 5 квадратни километра. А най-малкият остров, Ниулакита, е с размер само 0,4 квадратни километра (400 хиляди квадратни метра).

И, честно казано, историята за Тувалу е дори трудна за илюстриране с една снимка - това ще бъдат разпръснати малки точки на повърхността на водата. Защото островите също са далеч един от друг. Между най-близката от тях - 67 километра (от Вайтупу до Нукуфетау), и най-отдалечената - 172 км (отново от Вайтупу до Нуй).

Тувалу е остров с бели плажове, но не и планини - най-високата точка над морското равнище тук е само 5 метра!

Логично е да попитаме как изобщо не са били отмити тези острови - но всъщност се е случило. През 1972 г. почти всички дървета и жилищни сгради са отмити от Тувалу.

Реклама срещу реалност: Трикове, използвани от агенциите за манипулиране на туристите

В резултат на това тук сега няма автентични сгради - хората живеят в обикновени къщи в европейски стил. Няма и големи населени места и половината от жителите (над 5 хиляди души) са се заселили на едно място, столицата, наречена Фунафути.

Интересното е, че Фунафути е името на атола, но той е този, който се смята за столица, въпреки че 3 отделни села са разпръснати в различните му краища.

Самото име Тувалу се превежда от местния език като „осем стоящи заедно“ - първоначално това били точно 8 населени острова, а деветият „присъединен“ към държавата сравнително наскоро. Това не е бил политически акт - остров Ниулакита, който вече беше споменат по-горе, беше впоследствие заселен.

Що се отнася до политиката, интересно е, че Тувалу е една от малкото държави, които признаха Абхазия и Южна Осетия като независими държави през 2011 г. Вярно е, че тогава, през 2014 г., Тувалу промени мнението си - по искане на Грузия (и признато по искане на Русия).

Има и други политически "подвизи" на Тувалу. Например през 2019 г. местното правителство отхвърли предложението за изграждане на изкуствени острови за жителите на Тувалу, което да помогнеда се справят с повишаването на морското равнище.

Тъй като предложението идва от Китай, то се разглежда като опит за намаляване на влиянието на Тайван. А Тайван се подкрепя в Тувалу.

Като цяло ръководството на Тувалу се опитва активно да популяризира страната си по най-различни начини. Малката държава е член на ООН, нейни представители участваха в летните олимпийски игри, "ходове" за изменението на климата и т.н. изобщо не се пропускат.

Климатът и природните промени са болезнена тема за Тувалу. Мнозина вярват, че всички атоли и острови след няколко десетилетия могат просто да изчезнат под водата. Така че отхвърлянето на китайското предложение, споменато по-горе, може да се оцени като вид „героизъм“.

Предполага се, че страната се нуждае от пари, за да се бори по някакъв начин с природата, укрепвайки онези части от земята, които са станали обитавани. Но пари няма и страната се смята за една от най-бедните в света. Разбира се, веднага възниква въпросът защо Тувалу не печели пари от туристи.

Има такова „постижение“ - Световната туристическа организация през 2016 г. призна Тувалу за най-рядко посещаваната държава. Освен това през 2012 г. принц Уилям и Кейт Мидълтън посетиха страната, като дойдоха тук като част от кралско турне в Югоизточна Азия и Тихоокеанските острови.

Тогава в медиите се разпространиха видео и снимка, където херцогът и херцогинята на Кеймбридж бяха буквално носени на ръце, танцуваха с аборигените и опитваха местни деликатеси - но, както виждаме, това не добави към Тувалу кой знае каква популярност. Между другото, самата Елизабет II и съпругът й също дойдоха да огледат владенията си  - през 1982 година.

Въпреки това няколкото хиляди туристи, които пристигат тук през годината, осигуряват над 10 процента от БВП на страната. Очевидно е, че увеличаването на туристическия трафик може значително да подобри икономическата ситуация, но не е необходимо да се говори за това - особено сега.

Друг доходоносен бизнес за Тувалу беше отдаването под наем на националния домейн, което се пише като .tv - интересът и търсенето на този домейн в Интернет са разбираеми. Значителен приход е издаването на пощенски марки, филателистите ги оценяват високо.

И още една интересна характеристика, свързана с историята на Тувалу. Официалният глава тук е британската кралица, въпреки че през 1978 г. страната придобива независимост - преди това е била част от британската империя, а до 1974 г. дори не е била отделна държава.

През 2008 г. обаче гражданите на Тувалу проведоха референдум и по демократичен начин, т.е. с мнозинство от гласовете (от няколко хиляди гласували), решиха да напуснат монархията в страната. Знамето на Тувалу все още включва знамето на Великобритания.


Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

https://kamerimoreto.eti.pw

https://kamerimoreto.eti.pw 02.05.2021 14:52

https://kamerimoreto.eti.pw