logo

Най-отдалеченото място от всеки континент: Разположено в средата на Тихия океан и винаги е било пустиня

Най-отдалеченото място от всеки континент: Разположено в средата на Тихия океан и винаги е било пустиня

Точката Немо заема 10 процента от повърхността на Земята

Южната част на Тихоокеанското течение е едно от петте основни океански течения на нашата планета и е, както подсказва името, в южната част на Тихия океан и именно там се намира точката Немо, непристъпният океански полюс, най-отдалечената точка от континенталната част на Земята.

Този район на океана е различен от неговата околност и е известен като гробище на кораби. Доскоро учените нямаха ясна картина на живота в тези мистериозни води, които заемат 10 процента от земната повърхност. По тази причина водовъртежът на Южния Тихи океан винаги е бил мистерия по отношение на морската биология.

5 места в Дубай, които туристите трябва да избягват

Въпреки изолацията си, животът там оцелява и причините за бедността на екосистемата са многобройни и предполагат отклонение от хранителните вещества, които материкът осигурява, начинът, по който рециркулацията на водата изолира водовъртежа от останалата част на океана, както и високите нива на въглероден двуокис.

Изучаването на тази океанска пустиня е много отговорно начинание, както за нейното разстояние, така и за размера на пространството, което заема - 37 милиона квадратни километра. Въпреки всички предизвикателства, наскоро учените успяха да разгледат микробиологичната система на водите там.

Екипажът, воден от изследователи от Института Макс Планк за морска микробиология от Бремен в Германия, замина на шестседмична експедиция, простираща се от Чили до Нова Зеландия. Благодарение на усилията на изследователи от Института бяха събрани микробиологични данни от дълбочина до пет километра.

От най-добрите дестинации до най-изгодните оферти – топ съветите за евтина ски почивка

Техните открития потвърждават, че броят на микроорганизмите на повърхността на южния Тихи океан е три пъти по-малък от броя им в атлантическото течение.

„Това е може би най-малкото количество живи организми, измерени някога на океанската повърхност“, казва Бернхард Фукс пред Science Alert, микробиолог и еколог, чийто екип провежда изследвания на събраните проби. Екипът на Фукс потвърди, че разследването ще продължи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай