logo

Най-малкото море в света е съвсем близо до нас

Най-малкото море в света е съвсем близо до нас

Мраморно море е само 80 километра широко и разделя Европа и Азия

Мраморно море е вътрешно море, което е част от Атлантическия океан, по протежение на което преминава разделянето на Европа и Азия. На юг граничи с пролива Дарданели, който се свързва с Егейско море, а на север с Босфорския пролив, свързващ го с Черно море.

Морето се е образувало преди 2,5 милиона години в резултат на тектонски разлом, в резултат на което земната кора е разделена на Азия, Европа и Африка. И сега този район все още е сеизмично активен, земетресенията не са рядкост тук.

Брокенски призрак. Къде можем да видим тази рядка оптична илюзия

Въпреки малкия си размер, ежегодно огромен брой туристи посещават Мраморно море, тъй като на бреговете му има красив град - Истанбул - град с богата история и култура, който винаги е привличал туристите. Освен това има невероятно красив бряг - скалист терен, покрит с гори; много атракции от древни времена.

Името на Мраморно море идва от големия турски остров Мармара (в превод от гръцки "marmaros" означава "мрамор"), където се е провеждало мащабно разработване на бял мрамор. Остров Мармара е най-големият остров на Мраморно море - 130 квадратни километра в югозападната част на басейна.

Храмът на Артемида в Ефес, който е едно от седемте чудеса на света и датира от 6 век пр. н. е., е построен от бял мрамор, добит от остров Мармара.

В древността всички страни, граничещи със Средиземно море, изграждали дворци, манастири, саркофази, колони и статуи, използвайки мрамор, добит на остров Мармара, тъй като те ценели високо неговото качество.

Интересни факти за Финландия, които може би не знаете

Остров Мармара отдавна е известен с богатите си находища от мрамор и остава най-добрият източник на добив на този естествен камък, който се използва в строителството и архитектурата. Мраморът на остров Мармара е толкова уникален и специфичен, че не може да бъде открит никъде другаде по света.

Мраморно море е най-малкото море в света. Дължината на морето е едва 280 километра, а ширината - 80. Но въпреки малката площ (11,5 хиляди квадратни километра), морето е доста дълбоко - 1,35 километра в центъра, средната дълбочина - 500 метра. За сравнение, съседното Черно море има дълбочина 2245 метра, а Беломорието - 3547 метра. Флората и фауната на Мраморно море е идентична със Средиземноморието.

Тъй като Мраморно море е вътрешно, няма бури, а температурата на водата през лятото достига + 30 ° С. Затова ваканцията в Мраморно море е толкова популярна сред семействата с деца. Но пътуващите до исторически места има какво да видят на бреговете на Мраморно море, тъй като, както бе споменато по-горе, тук има много артефакти от древността.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Мечтата на ескимоса

Мечтата на ескимоса 23.06.2020 13:21

Предпочитам Карско море и Уединение там. ;D