logo

Мъж замина на мечтаната почивка в Занзибар и пропадна вдън земя

Мъж замина на мечтаната почивка в Занзибар и пропадна вдън земя

По разказите на туристи, които вече са ходили, там изобщо не е толкова хубаво, колкото изглежда на пръв поглед

Въпреки че все повече хора се интересуват и заминават на почивка в Занзибар, по разказите на туристи, които вече са ходили, там изобщо не е толкова хубаво, колкото изглежда на пръв поглед.

Почивка до Занзибар може да се купи много лесно и е сравнително евтина. На рекламите се показва снимка с бунгало, разлистени палми, бял пясък. И зажаднелите за малко екзотичен отдих хора, на които им е писнало да се свиват вкъщи след поредния локдаун, решават, че могат да похарчат значителна сума за плаж на брега на океана.

Ваканция и смърт в Занзибар: Туристи носят редки болести и умират след почивка в Африка

Най-големият плюс на Занзибар е идеалното време. И въпреки че вече има карантина за завръщащите се от Танзания, дестинацията продължава да е хитова поне за тази година.

Българските туристи не са единствените, решили да се възползват от природните дадености на Занзибар и да си устроят лятна почивка посред зима. Още в началото на годината стотици руснаци се качиха на самолетите и кацнаха на африканския остров.

В края на януари към Занзибар се отправил и Сергей Розанов от Магнитогорск – 70-годишен пенсиониран капитан от пожарната, който е и опитен турист. Преди Танзания той по няколко пъти годишно почивал в Тайланд и Виетнам. Водел скромен живот, а единствената му слабост била скъпата фототехника.

По думите на дъщеря му Светлана, той не можел да стои на едно място, а тя не могла да свикне с факта, че в чужбина той не ползвал интернет и не се обаждал по телефона, защото икономисвал пари.

Полетът на Сергей бил на 30 януари. Той казал на дъщеря си, че ще се върне на 11 февруари. В уречения ден той така и не се прибрал.

Пет дни след това телефонът продължавал да не звъни. Светлана се обадила в туреоператорската фирма, който организирала пътуването, и там и казали, че баща ѝ е изчезнал безследно.

След като разпитала за подробности, тя разбрала, че на 5 февруари Сергей бил забелязан на екскурзия на необитаем остров. „Този остров е наводнява частично по време на нощия прилив. За туристите се организират екскурзии през деня. Наша туристка видяла как баща ми отишъл на брега на океана следобед. Той изчезнал заедно с камерата и телефона си, по плувни шорти, риза и шапка. В лодката останали панталони, маска, шноркел, маратонки, кърпа и слънцезащитен крем“, обяснява тя пред медиите.

На този на 11 лодки на острова пристигнали 60 туристи. Един от пристигналите не се върнал. Туристите казали, че помислили, че е в друга лодка. Светлана успяла да намери мъж, който се возел заеднос баща ѝ. Той потвърждава това. По думите му, имало доброволци, които се разделили на няколко групи да търсят Сергей. Търсили го два часа сред гъстата растителност и огромната гора.

„Вървяхме два часа. Гледахме на брега и сред храсталаците. На острова освен нас, имаше и местни жители. Те идваха с лодки, за да приготвят храна и да продават сувенири. Лодките им бяха празни. Сергей буквално се изпари. Ако се беше удавил, след толкова време водата щеше да е изхвърлила тялото му на повърхността. Но той не беше отишъл да плува, защото не би оставил камерата си без надзор. Беше очевидно, че не е на острова. Водачите решиха, че може би е отплавал с друга лодка. И се прибрахме в хотела“, разказва туристът.

Руската туроператорска компания заявила на Светлана, че екскурзията е организирана от местна фирма, с която тя си сътрудничи, и че не носи отговорност за действията на трети лица.

Занзибар въведе шокираща забрана! Туристите плащат яка глоба, ако...

По-късно била уведомена полицията в Танзания, а сътрудници на местната фирма обходили местата, където би могъл да се появи Сергей.

Какво се е случило със Сергей все още не е известно. Междувременно на 12 април Русия спря полетите от и до Танзания и забраната се очаква да важи до 1 юни.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Капитан Хук

Капитан Хук 16.04.2021 12:57

Съели Хук-а, патом съели и Сергей.