logo

Кой е най-странният обичай на остров Бали и какво принасят в дар на боговете всяка сутрин местните

Кой е най-странният обичай на остров Бали и какво принасят в дар на боговете всяка сутрин местните

Важна е хармонията, както в отношенията им между хората, така и хората към природата, защото твърдят, че всичко около нас е енергия

Българката Ирина Белевска живее заедно със семейството си от години на приказния остров Бали. По невероятен начин тя описва обичаите на местните хора, почитта им към боговете и защо обитателите на това райско място просто не вярват във времето. 

Вече ви разказахме за част от нейните приключения на острова. Този път тя разказва за Боговете и традициите, които са преплетени с митове и вярвания.

"Днес ще ви разкажа за манталитета, ценостите и начина на живот при балийците. В тях има много мъдрост и деликатност. Голяма част от тях живеят семпло, някои бедно, но са чисти и трудолюбиви хора.

Традиционият им начин за хранене е с ръце, а храната се увива в палмови листа и се поднася в плетени панерчета от лико. Основно преобладава оризът, гарниран с месо, което е варено, пържено или изпечено на жар, а зеленчуците към него са сварени на пара.

Бягство от реалността - разгледайте 20-те най-красиви острова в света

Храната като цяло леко сладни и е доста люта. Лютивоста тук се измерва на степени от 1-ва до 10-а, като при първата ви слагат в порцията 3 бройки ситно нарязани люти чушки, във втора са 6 броя, а в последната - десета, в порцията ви са сложили 30 броя от тях.

Кухнята им наподобява на нещо средно между китайска и индийска, но е с по- екзотичен аромат. Имат наистина уникално вкусни ястия. Къщите им са кокетни, обзаведени семпло с най-необходимото и с много зеленина.

Покривите са им сламени или с керемиди, високи и със стръмен наклон, за да може  бързо и лесно да се оттича водата от проливните, тропически дъждове. Задължително условие е да не са по-високи от кокосовата палма, която е висока около 15 метра, за да се съхрани естествената красота на природата.

Тъй като островът е разположен 8 градуса южно от Екватора, денят и нощта през цялото време на годината, са с продължителност 12 часа. Лягат си рано, или ние му казваме с " кокошките" и стават рано.

Първата им закуска е в 4 сутринта, следват още четири хранения през деня. Според техните разбирания, изключително важно място в живота им е балансът, т. е. равновесието между доброто и злото, изразено чрез емоции, мисли, думи и поведение.

Убедени са, че от това зависи правилното протичане на енергията в тялото, което неминуемо рефлектира във физическо здраве. Важна е хармонията, както в отношенията им между хората, така и хората към природата, защото твърдят, че всичко около нас е енергия, както и ние самите и по тази причина сме взаимосвързани.

Друго важно тяхно разбиране е, че не са зависими от времето - като мерна единица. Балийците често казват, че това което не свършиш в този живот, ще го довършиш в следващият.

Безусловно вярват в прераждането и Кармата - причино - следствената връзка между предишен и следващ живот. С една дума те са безсмъртни и по тази причина, изключително внимават за решенията и постъпките си в този живот, тъй като носят отговорност пред Боговете си за тях и от стореното сега, зависи  какво ще им поднесе следващия живот.

Основавайки се на баланса и безвремието, те диаметрално са променили съзнанието си, разбиранията за живота си и са постигнали душевен мир със себе си. По тази причина тук няма да забележите балиец да бърза, нервничи, да повишава тон или да проявява агресия.

Те са лежерни, добронамерени, усмихнати и цветни хора, които не носят часовник на ръката си. Гледайки ги отстрани имаш усещането, че са намираш във филм със забавен каданс.

В този ред на мисли, ще ви опиша случка с нашия шофьор - Деуа, мил, дребен на ръст човечец , слаб с леко дръпнати очи. Щом те види, веднага ти подарява онази усмивка с широко разтеглена уста, с която ти разкрива цялата прелест на всичките си налични зъби, независимо от това, че на моменти там присъства и храна..

Та след десетдневно обикаляване на съседен остров и кацайки на летището със съпруга ми, този слънчев Деуа ни посрещна с радостни възгласи за поздрав и сподели колко сме му липсвали. Взе охотно багажа ни, дамската ми чанта с телефоните и бавно се запъти към колата, оставена на паркинга.

Ние, с по една сламена шапка на глава и с цигара в уста, зачакахме да ни вземе... Дойде, но след 50 мин, време през което нервно обсъдихме стотици варианти за неговото отсъствие, из между които вероятността да е ударен от метеорит, дематериализация в съприкосновение с черна дупка, чак до прозаичното - сериозен проблем с перисталтиката му...

Какво беше учудването ни, когато ни разказа, как е качил багажа в колата, на излизане от летището сипал бензин и едва когато отворил портата на къщата ни, за да паркира колата, с изненада установил, че сме останали на летището...

А ние потни, жадни и прималели от обедния пек, с широко отворени очи, стояхме безмълвни и не вярвахме на ушите си, когато съвсем простичко и усмивка завърши: "сори, багажа го прибрах, ама вас ви забравих на летището.."

Да се смееш ли, да се ядоаваш ли..? Няма нужда, това е Бали.                    

При пътен инцидент, участващите в него, първо ще се разпитат един друг, дали са добре и имат ли нужда от помощ, ако всички са здрави, едва тогава ще обсъдят вината и щетите.

Виновният се извинява и финансово ги поема, още повече, че тук няма гражданска отговорност, застраховка или годишен технически преглед.

Изключително задружни и сплотени на тема семейство, род, общност в махалата или квартало в който живеят. Тук хора т не плащат осигуровки и не получават пенсии,

Погледнато на географската карта, островът се намира в средата на редицата от 17 504 острова на Индонезийския архипелаг, разпилени от запад на изток в Индийския и Тихия океан, на територия съответстваща на разстоянието между Лондон и Москва.

Съставиха изненадваща класация на най-гостоприемните държави

Индонезия е държавата, която ще ви предостави възможността да се впечатлите от модерния, 39 милионен мегаполис - столицата й Джакарта на остров Ява, да усетите адрелина при близките си срещи с безпощадния хищник, който не е еволюирал от времето на динозаврите - комодските варани на остров Комодо,

при гмуркане да се любувате на спиращата дъха гледка, коралови плантации около островите Раджа Ампат - четирите краля,

да преживеете незабравима емоция при посещение хабитата на орангутаните - изключително мили и интелигентни същества на остров Калимантан, да усетите палитрата от смесени чувства, които ще ви завладеят при пътешествие сред дивите племена,

официално водещи се сега, бивши човекоядци на остров Папуа, да се възхитите от играта на природата, създавайки трицветното езеро на остров Флорес, или да се отдадете на еуфорията и мистиката при посещение на малкото късче от Рая - остров Бали.        

В тази държава има пет официални религии, като хората са изключително толерантни и не се допуска дискриминация на верска основа. В по-голямата част на островите преобладава население изповядващо исляма, на друга част от островите има католици, протестанти, будисти и единственият хинду остров е Бали.

Религията я наричат Бали Хинду, тъй като тук се е получило смесване и с балийските, древни езически вярвания и ритуали, като допълнително влияние оказва и фактът, че този остров е една от няколкото силно енергийни точки на планетата ни.

По тази причина балийците говорят за него като за жив организъм, който си избира хората, които го посещават според вибрациите, които те излъчват. В зависимост от това, дали са в синхрон, той ти позволява да се потопиш в магията му и да се докоснеш до мистерията му  и те завладява желанието отново да се връщаш тук.  

Балийците ежедневно, с много любов и благодарност поднасят дарове в малки, изплетени от зелени листа кошнички, наричани "Чана", за Боговете си, поставяйки в тях цветя, вода, ориз, бисквитка и ароматна пръчица.

Тук има над 20 000 храма, като се има предвид, че и във всеки дом и бизнес, също имат параклис или олтар. Ако не разполагате с такъв, трудно ще наемете пресонал за работа в офис, ресторант, хотел и т. н., тъй като мястото не е под закрилата на Боговете.

Ще ви представя малка част от тях. Санг Нянг Види Васа е върховният им Бог, който аз бих оприличла с нашия Свети Дух. Той няма форма и съдържа в себе си цялото мироздание. Асоциира се със слънцето и се изобразява като мъж, в златист цвят, обкръжен от пламъци.

Брахма е Бог на огъня, той е създателят и негов цвят е червеният. Шива е Бог на вятъра, той е унищожителят на злото и негови цветове са бяло и жълто. Вишну е Бог на водата, той е защитникът и негов цвят е черен.

Интересното при него е, че той винаги пътува на гърба на своята ездитна птица - митичния орел Гаруда, сравним с нашата птица Феникс. Гаруда присъства и в герба на държавата и на нейно име е кръстена държавната авиокомпания на Индонезия.

Имат още много Богове и Богини на желязото, на морето, мъдростта и учението и т. н и т. н, признавам си, не на всички им знам имената.

В храмовете им присъства трон за върховния Бог, местообиталищата на останалите са наподобяващи високи кули с нечетен брой покривчета едно върху друго, като всяко следващо е с по малък размер от предишното.

Освен преклонието към Боговете, балийците имат култ и към предците си, които също притежават свръхестествени сили и могат да се намесват в мирските дела на живите си родственици. Те вярват, че добрите духове обитават определени места, като големи дървета, скали, гори, хълмове и вулкани.

Цялата планинска верига на острова е свещено царство, обитавано от Богове и духове, но освен тях има и могъщи, невидими зли сили, които биха донесли много пакости и беди.

Вярвайки във вечната взаимовръзка между доброто и злото, балийците поднасят кошнички "Чана" с дарове в знак на респект и към тях, основно на кръстопът между два пътя, мостове и на брега на океана.

Тези им вярвания, неминуемо рефлектират в бита  както на балийците, така и на нас, постоянно живеещите чужденци на острова. Ще се опитам леко да открехна вратата, образно казано, с няколко примера, за да усетите и вие това.

Ако искаш да отрежеш дърво, не е необходимо официално разрешение , но е задължително 24 часа преди това, да се извърши ритуал с поднесени дарове пред дървото и да се отправи молба към духът обитаващ там, да напусне и да се премине към отрязването на дървото."

Очаквайте още от тайните на острова: Какви са обичаите на балийците, когато погребват своите мъртви и какво може да ви изненада на острова. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!