logo

Кой е най-големият град на Черно море?

Кой е най-големият град на Черно море?

Шест държави имат излаз на него

Черно море измива бреговете на шест държави, а ако Абхазия също се смята за държава, то дори и на седем.

Разбира се, Черно море не е толкова топло, колкото Средиземноморието, но освен това е курортна зона и доста обитаема територия, в която има десетки градове, големи и не толкова големи.

Кой е най-големият град, разположен на брега на Черно море?

Първо, нека да разгледаме най-големите черноморски градове от всички черноморски страни

Най-големият град на руското крайбрежие е Севастопол. 449 хиляди души живеят тук. Сочи (443 хиляди) и Новоросийск (275 хиляди).

Това са все официални данни от Уикипедия, ясно е, че в курортните градове има много прииждащи, както и туристи, така че населението в Сочи и Севастопол вероятно е повече.


Най-големият грузински град на брега е Батуми (163 хиляди). 65 хиляди души живеят в абхазския Сухуми.

Скритата женска тоалетна, където всички искат да влязат

Интересното е, че в съветско време тези градове са били почти равни по население (136 до 119 в полза на Батуми според данните от 1989 г.).

По-нататък по посока на часовниковата стрелка имаме Турция. Основните турски курорти са концентрирани в Средиземно море, но има големи градове на Черно. Най-големият от тях е Самсун (595 хиляди жители), на второ място е Трабзон (427 хиляди).

Извън всякаква конкуренцияте Истанбул, където живеят повече от 15 милиона души, но в края на краищата, той се намира на Мраморно море и е на 10-15 километра от Черно море, с което го свързват някои далечни предградия.


В България най-големите крайбрежни градове са Варна (368 хиляди жители) и Бургас (212 хиляди). Несебър, Поморие, Созопол вече са малки курортни градове.


В Румъния най-големият черноморски град е Констанца. Населението на този град е 284 хиляди души. Констанца е второто по големина морско пристанище на Черно море (след Новоросийск).


И накрая, последната държава на Черно море е Украйна. Най-големите градове по крайбрежието тук са Одеса и Николаев. Първият от тях е най-големият град на Черно море. Малко повече от 1 милион души живеят в Одеса.

Тюленовата пещера край Приморско крие съкровището на Вълчан Войвода

Ето пълен списък на големите градове в Черно море:

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Б. М.

Б. М. 27.06.2020 18:32

На какъв архаичен български език е таблицата?

:-)

:-) 02.07.2020 14:19

На руски е