logo

Кладенецът на Яков - красив, но зловещ и опасен

Кладенецът на Яков - красив, но зловещ и опасен

Забраниха го за водолази заради многото смъртни случаи

Тази подводна пещера се намира в Съединените американски щати, близо до град Уимбър, Тексас. От една страна, това е отличен артезиански извор, който зарежда с най-чистата вода жителите на Уимбър, а от друга, е огромно изкушение за водолази, които не са против да проучат всички кътчета на този естествен подводен лабиринт.

Най-страховитата люлка на света

Кладенецът на Яков е с дълбочина около десет метра и диаметър четири метра и се разклонява в подводни пещери. Именно тези тесни проходи се превръщат в капани за водолази. Достатъчно е да се каже, че тук са загинали осем смелчаци, което донякъде охлажда пламенността на почитателите на екстремните подводни пътувания, но не съвсем.

Например през 1980 г. кладенецът бе ограден срещу водолазите с решетки, което се оказва напълно безполезно, поради което оградите скоро са премахнати. Най-неизследваната пещера на кладенеца е четвъртата - Богородица, тъй като е доста трудно и опасно да се стигне до там. Но тесните проходи, казват водолазите, водят още по-дълбоко в земята, където не е известно какво се крие.

Тази природна съкровищница съществува поне завинаги, има такова вярване, че преди няколко хиляди години от кладенеца бликал мощен гейзер, който вдигал водата на десет до петнадесет метра.

Отидох на местния пазар в Мексико: Какви странни и необичайни продукти ядат мексиканците

С течение на времето силата на потока отслабвала, но прозрачността на водата останала същата, следователно, когато човек се гмурне в кладенеца на Яков, той получава впечатлението, че скача в бездна.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

firebg

firebg 30.11.2020 16:21

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/