logo

Къде да отидем в Гърция през май

Къде да отидем в Гърция през май

Тъй като времето все още не е прекалено горещо, моментът е подходящ за разглеждане и опознаване на красотите на страната

В Гърция май е месецът, когато времето се затопляи слънцето започва да грее по-ярко.

Както в pochivka.blitz.bg вече ви съобщихме, южната ни съседка заяви своето намерение да отвори границите си за началото на летния сезон. Министърът на туризма Хари Теохарис каза, че Гърция се надява да приема отново туристи от 14 май. В момента няма нужда да показвате доказателство, че сте се ваксинирали, но ви трябва отрицателен тест преди да пътувате.

Възможно е, подобно на други държави, страната да започне да приема приоритетно туристи, които покажат сертификат, че са се ваксинирали. Разбира се, ситуацията се променя постоянно, така че е препоръчително новините да се следят отблизо.

Ако всичко обявено дотук се случи, мнозина зажаднели за почивка ще се отправят на юг още през май. Въпреки че тогава обикновено тогава е началото на активния сезон, броят на посетителите все още е доста малък.

Това прави май идеалното време за посещаване на популярни дестинации, които обикновено са претъпкани. Тъй като времето все още не е прекалено горещо, моментът е подходящ за разглеждане и опознаване на красотите на Гърция.

Ето кои са топ дестинациите за посещение през месец май:

Санторини

Ако имате нужда от бягство на някой красив остров, изберете Санторини – обявяван многократно за най-красив остров. Той е целогодишна дестинация, но май е перфектният месец за посещение, тъй като можете да се насладите на всичките му красоти без тълпите от туристи, пише The Culture Trip.

Плажовете са тихи, а разглеждането на останките на древния град Акротири или изкачването на планината Профитис Илиас няма да бъдат никакъв проблем.

Милос

Магическият цикладски остров далеч на юг е един удивителен пример за това как Майката Природа може да вае красота в скалите. Заради вулканичната си история „островът на цветовете“ впечатлява с уникални скални образувания и плажове, които си струва да бъдат посетени.

Островът, където е открита Венера Милоска, крие над 70 плажа, всички с тюркоазено море и красива и дива земя. Посетете малките селца Адамас, Плака или Полония, прекарайте един ден на магическия плаж Саракинико и изследвайте Клефтико.

Ако имате възможност, направете еднодневна екскурзия до Кимолос – друг малко известен остров, където можете да видите удивителна каменна гъба.

Пелопонес

Богатият на история и култура Пелопонес предлага многобройни древни места за разглеждане, сред които двореца на Агамемнон в Микена и Нестор в Пилос, добре запазения театър на Епидавър и светилището на Олимпия, където са се провеждали древните олимпийски игри.

В Пелопонес все още има запазени древни сгради в Нафплио и Метони, както и византийските крепости Мистра и Монемвазия.

Направете си винен тур в Немеа, изследвайте дивата красота на Аркадия по маршрута Меналон или се отпуснете в елегантния луксозен курорт Коста Наварино. Бързо ще откриете, че не понякога няма нужда да плавате до някой остров, за да откриете това, което търсите.

Практични съвети

Времето

Май е отличен период за посещение на Пелопонес и островите, тъй като температурите са високи, а шансовете за валежи – малки. За по-голямата част от известните дестинация посещението през май означава по-ниски цени на хотелите и по-малко хора по забележителностите.

Май е месецът, когато се появяват първите признаци на лятото, а средната температура е 20 градуса по Целзий. По това време средната най-ниска температура е 15 градуса, а най-високата – 24 градуса. С напредването на месеца шансовете за валежи рязко спадат.

Придвижване

Санторини и Милос са свързани с континенталната част с ферибот и самолети. Много лесно можете да наемете кола и да изследвате островите докато сте там. Въпреки че има много автобусни връзки, за да усетите Пелопонес и да видите красотата му и главните забележителности, със сигурност ще предпочетете кола под наем, с която ще можете да се придвижвате свободно.

Коментирай

а бе...

а бе... 19.03.2021 12:42

....ние знаем къде да отидем - те само да отворят границата !