logo

Какво се случва на острова, на който е забранено да се стъпва от 100 години

Какво се случва на острова, на който е забранено да се стъпва от 100 години

На практика няма места по света, където човек да не е стъпил

На практика няма места по света, където човек да не е стъпил. Хората наистина са посетили всички места на планетата.

И все пак на картата все още има места, където на туристите е забранено да идват.
Остров Нихау на Хавай е забранен, наричан още „Забраненият остров“.

Дълги години никой турист не е стъпвал там. Факт е, че там живеят само местните жители на островите. Там няма магазини, асфалтови пътеки, ресторанти. Жителите на острова се придвижват около него само пеша или с велосипед.

Можете ли да си представите, че хавайския остров Ниихау е бил продаден за само 10 000 долара? Сума, с която днес не можете да си купите дори къща.

През 1863, крал Камеамеа IV обявил остров Ниихау за продан и Елизабет Синклеър, която живеела на съседния остров Кауай, решила да го купи. Днес нейните наследници, семейство Робинсън, са собствениците на този малък хавайски остров и правят всичко възможно, за да запазят хавайското наследство живо.

Хората от езерото - необичайният народ, който оцелява благодарение на акробатиката

Ниихау е най-хаввайският остров и единственото място, където главния език е хавайският.

Ниихау е известен още като "Забраненият остров", защото хора, които не са родени там, нямат право да стъпват на острова. Днес, около 250 местни хавайци живеят на Ниихау и техният начин на живот останал същия през всички тези години.

Няма магазини и ресторанти, електричество, павирани пътища, къщи и хотели. С други думи, животът там е много прост. Хората се разкарват наоколо с велосипеди или пеша.

Какво всъщност има в Бермудския триъгълник

Остров Ниихау обхваща 70 квадратни мили и се намира на 18 мили северозападно от Кауай. Единствената достъпна работа е в ранчото на семейство Робинсън, където работи по- голямата част от населението, отглеждайки добитък.

По този начин си набавят и храна. Още повече, хората от Ниихау произвеждат собствени плодове и зеленчуци.

Местните се занимават също с лов и риболов, използвайки копия, мрежи, въжета и ножове. По- голямата част от тези ловджийски пособия са изработени от самите хора, а останалите са купени от съседния остров Кауай.

Ниихау е много мръсен, така че пейзажът и растителността не са така привлекателни и тропически като на другите хавайски острови.

На Ниихау дори не расте типичното за останалите острови цвете леи. Но вместо това, там има уникални ръковини, които могат да се намерят по плажовете. Те са толкова редки видове, че колекционери са готови да платят хиляди долари за тях.

Достъпът до Ниихау е ограничен и става само с покана, което означава, че може да го посетите само, ако живеете там или член на семейство Робинсън не ви покани.

Все пак, може да се доближите до "Забранения остров", защото се предлагат обиколки с хеликоптер и с лодка. Лодка тръгва от Кауай, но пускането на котва близо до Ниихау е забранено, така че ще можете само да се гмуркате, близо до частния остров, но без да стъпвате на земята му.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Alex

Alex 16.01.2021 9:26

Интересен е този остров.И са прави,че не допускат всякакви външни лица на територията му.А за списвачите,т.е.преводачите на тази статия бих препоръчал да попрочетат малко граматиката за трети клас- не се пише рЪковини,а рАковини.Извинявам се...